Pu erh- čaj cisárov, alebo čaj na chudnutie?

13.09.2014 19:43

Určite mnohí z Vás pijete čaj. Ale poznáte skutočný cisársky čaj? Čaj, ktorý čistí telo i myseľ? A ešte sa po ňom aj chudne? Keď nie, tak ste tu správne...


Čo tak si dať naozaj kvalitný čaj? Urobiť si naňho čas. V kľude a pokoji ho pripraviť. Vychutnať si jeho atmosféru. Čaj nám dáva čas a nové rozmery. Dáva nám ticho. Niečo v nás tvorí. Myslím tým ale skutočný čaj. Ten, ktorý vo Vás bude rásť... Tak sa postavte, dajte vodu na sporák, či pec a pokiaľ zovrie, pustite sa do tohto skvelého článku...

 

Skutočné čaje, ktoré liečia. Jedným z nich je aj čínsky cisársky čaj Pu erh. Čaj s atmosférou...

 

Bonus...

Keď si dočítate článok do konca, tak ku koncu textu som zverejnil skutočne vynikajúce video jedného čajového nadšenca, ktorý Vás priamo zoznámi s Pu erhom a jeho prípravou. Video odporúčam skombinovať s týmto článkom... No poďme pekne od začiatku...

 

na obrázku - odfotil som Vám môj čung /špeciálna čajová ryžová keramika/ a Pu erh.

pu erh,

Čo to Pu erh je?

 

Pu erh v pravom slova zmysle ani nie je čaj. Jeho listy sa nezískavajú z čajovníka ako u iných čajov, ale zo špeciálne pestovaných stromov s veľkými listami. Pestuje sa v čínskej provincii Yunnan a je pomenovaný podľa mesta Pu erh, kde sa predtým spracúval. Pôvodne bol určený iba pre cisársku rodinu a považoval sa za liek. Našťastie sa táto čajová delikatesa rozšírila aj do Európy a tak si ho môžeme vychutnávať ako keby sme boli v Číne:)

 

O spôsobe spracovanie tu písať veľmi nebudem, len dodám, že sa jedná o fermentovaný čaj. Listy sa pozberajú a za pomoci ušľachtilej plesne Aspergillus niger sa pravidelne asi 40.dní obracajú pri vysokej vlhkosti vzduchu. Následne sa sušia horúcim asi 150 stupňovým vzduchom.

 

Ako jediný čaj starnutím získava na kvalite a je právom považovaný za šampanské medzi čajmi. Staré Pu erhy sú veľmi vyhľadávané a často sa predávajú za mimoriadne vysoké ceny.

 

Pu erh nie je zaraďovaný medzi čierne, či zelené čaje. Pu erh je proste Pu erh. Stojí mimo týchto označení a je značkou sám o sebe.

 

Poznámka- Tiež sa vyrába aj v čistej zelenej forme, bez použitia fermentácie. Aj zelený Pu erh možno dostať sypaný, či lisovaný. No tmavý a fermentovaný má nezabudnuteľnú chuť a atmosféru.

 

Áno, tento čaj má skutočne atmosféru...

 

Spaľovač tukov.

 

Aj to je pravda. Celkovo sa zistilo, že pri strednej nadváhe a pravidelnom popíjaní tohto čaju, sa dá schudnúť až 6.kg za mesiac! Stačí vypiť jednu šálku čaju pred jedlom. Odporúča sa tiež piť pred konzumáciou akéhokoľvek tučného jedla. Pre dosiahnutie žiadúcich „spaľovacích“ účinkov by mali stačiť tri šálky denne. Myslím, že to stojí na zváženie. Čo poviete? .pu erh lisovaný- tehla

 

Ako ešte pomáha?

  • Znižuje hladinu cholesterolu a trigliceridov.
  • Pomáha tráviť všetky tučné jedlá
  • Vylučuje z tela jedy hlavne z mäsa a tučných jedál.
  • Pomáha čistiť črevá.
  • Uzemňuje.
  • Detoxikuje organizmus.
  • Pôsobí ako „zametač“.
  • Zahrieva nám telo.
  • Výborne upokojuje psychiku.
  • A samozrejme vynikajúco chutí... A ako teda chutí?

 

Maštaľná pleseň, alebo čo to je?

 

No veru. Raz som čítal jeden príbeh. Istý chlapík si priniesol do práce termosku s čajom. Stále z nej usrkával. Jeho kolega, zvedavec sa ho pýta, čo to tam má. On, že Pu erh. Pu erh? Začudoval sa ten druhý. Asi ho to čudne znejúce meno navnadilo a spýtal sa, či môže ochutnať. Kolega s termoskou pritakal a doprial mu dúšok. Keď zvedavec čaj prehltol, zvraštil oči a povedal- „To čo tam máš? Chutí to ako maštaľná pleseň uvarená vo vode so zemou“ …

 

No áno. Pu erh takto nejako chutí. Jeho chuť je výrazne zemitá, dymovo hustá, až olejnatá. Je nenapodobiteľná a žiaden čaj takto nechutí. Ja má rád práve takúto až olejnatú chuť tohto čaju. Treba povedať, že chuť je výrazne ovplyvnená jeho kvalitou.

 

Ako to teda je?

Pu erh priemernej kvality, /ktorý si kúpite sypaný napríklad v čajových stánkoch v nákupných centrách za cenu asi 2 Euro za 50.g/ je chuťovo viac silnejší až ostrejší. Má hrubšiu chuť a keď ho necháte dlhšie lúhovať /napríklad aj 30.minút/ je ako zem. Chutí i vonia tak. Je jasné, že nie je pre každého. Ja som dlhé roky takýto Pu erh pil. No čo tak zvýšiť kvalitu?

 

Ako chutí kvalitný Pu erh?

Netvrdím, že klasický sypaný Pu erh v najnižšej cene je nevhodný. Je dobrý, no ešte kvalitnejší je lisovaný Pu erh. Áno, tento čaj sa v Číne lisuje do rôznych tvarov. Tehličiek, hniezd a iných patvarov. Lisovaný čaj je spravidla drahší /ten lacnejší lisovaný kúpite v 100.gramoch za asi 6. Euro/, no má jemnejšiu chuť. Môžete ho nechať lúhovať aj 15.minút a stále si drží jemne zemitú, sladkastú plesnivú chuť.

 

Keďže má Pu erh výraznú vôňu, niektorí čajoví špecialisti odporúčajú vyhradiť si jednu čajovú súpravu iba na Pu erh. Pretože ak by ste si pripravili silný Pu erh a do tej istej kanvičky si o chvíľu urobili jemný biely čaj Pai Mu Tan, tak by ste ho ani necítili. Vôňa Pu erhu by celý Pai Mu Tan prekryla.

pu erh

 

Chcete skúsiť tento čaj? Ako začať?

 

Tak odporúčam najprv s klasickým sypaným za najnižšiu cenu. Práve preto, lebo si ho „očucháte“ a budete vedieť čo môžete od neho očakávať. Potom si ľahko kúpite kvalitnejší lisovaný. Jestvuje aj kvalitnejší sypaný. Ten sa predáva pod označením- Pu Erh Superior. Je veľmi dobrý a chuťovo sa blíži ku kvalite lisovaného.

 

Kde Pu erh kúpiť?

Ak nemáte skúsenosti, odporúčal by som Vám zájsť si do čajovne, kde Vám určite poradia. Alebo si najlacnejší Pu erh môžete kúpiť v čajových stánkoch v obchodných centrách ako Aupark, Avion, Europa a pod. No osobne tieto centrá nemusím. Tiež na internete je mnoho čajových obchodov, kde kvalitný Pu erh kúpite. Tu by som skúsil viac.

Dobrý internetový obchod s kvalitnými čajmi je www.teatrade.sk. Sám som od nich dlho nakupoval. Dlhoročná kvalita a vedomosti sú určite u manželov ondejčíkových z Nitry. Ich čajovňa ponúka aj vlastné čaje priamo z dovozov- Čajovňa dobrých ľudí- Nitra, alebo zaujímavá stránka- www.tee.sk

 

Ktorý Pu erh nekupovať?

Určite nekupujte sáčkový v klasických potravinách. Na obale je napísané veľkými písmenami „Čaj na chudnutie“, iba preto, že to je marketingový ťah. Takýto Pu erh nemá veľkú hodnotu. Taktiež nekupujte žiadny aromatizovaný Pu erh. Napríklad s citrónom, kvetmi jasmínu a podobne. Vyzerá a vonia to síce pekne, no má to háčik. Vo väčšine prípadov je akýkoľvek aromatizovaný čaj menej kvalitný. Preto sú k nemu pridávané vône a iné časti, aby bol zaujímavejší. Takže ani toto nie.

 

Najlepší je pravý čistý zatuchnuto-zemito-plesnivý Pu erh:)

 

Príprava čaju:

Sypaný Pu erh:

Zohrejete do varu asi 0,5 litra vody. Do skleného džbánu vložíte asi 4. čajové lyžičky Pu Erhu. Keď zovrie voda na chvíľu ju odstavíte nabok. Nezalievajte priamo vriacou, ale počkajte tak 2.minúty. Potom zalejte. Prikryjete a lúhujete asi 10.minút. Ale kľudne môžete aj dlhšie. Podľa chuti. Tento čaj je viac nálevový, no ja si každý čaj pripravujem vždy iba z jedného nálevu.

 

Lisovaný Pu erh:

Pripravíte si rovnaké množstvo vody. Tehličku rozbalíte a opatrne špičkou noža odlúpnete trochu lístkov. Často to ide ťažko, preto buďte opatrní. Vodu po zovretí nechajte chvíľu postáť a zalejte. Prikryte. Pri dávkovaní sa riaďte intuíciou. Ak sa Vám zdá, že ste dali lístkov málo, môžete lúhovať dlhšie. Doba lúhovania je aj 15.minút. No i viac... teda podľa mňa...

 

Samozrejme takto si čaj pripravujem ja. Vy môžete inak. No najlepšia príprava Pu erhu a všetkých iných či už čiernych a hlavne zelených čajov je pri "čajovom mori" s čungom a pohodou. Viac vo videu...

 

Bonus...

Pre fajnšmekrov odporúčam určite čajové more, pravú yixingskú čajovú keramiku a dobrý čung. Ak neviete, čo myslím, určite si pozrite toto video.

 

Máte radi tento čaj? Ak áno, píšte do komentárov, alebo klikajte na Anketu. Každá Vaša spätná väzba je veľmi potrebná. Tu najviac vidím, že moja práca má zmysel.

 

Súvisiace články:

 

Anketa

Bol tento článok pre Vás užitočný?

Celkový počet hlasov: 80

Kontakt

Peter Gašparík 0944 550 766 petergaspo@gmail.com