AKO začať cvičiť s ľahkosťou a bez nútenia? 1.časť

26.03.2018 14:49

Viem aké to je. Všetko Vás bolí, ste unavení, priberáte, nemáte kondičku. Otvoríte internet, knihy, idete na prednášku, prečítate článok, pozriete video- všade sa píše- CVIČIŤ. Viem, čo si teraz myslíte. Možno Vás pri tomto slove striaslo. Cvičiť sa málokomu chce. Pravdepodobne ani Vám nie. Ani mne sa nechcelo. No v tomto článku si ukážeme ako začať cvičiť s ľahkosťou, motiváciou a s väčšou pohodou. Po jeho prečítaní pravdepodobne cvičiť začnete, no ešte brzdite. Začítajte sa najprv...

 

 

V mojej masérskej praxi stretávam ľudí, ktorí takmer všetci vedia, že by mali cvičiť, ale nechce sa im. Nevedia ako sa naštartovať, aby im to išlo. Mnohí sa k cvičeniu chcú donútiť. Ak chcete niekoho niečo naučiť tak, že ho k tomu donútite, nenaučíte ho to. Bude to síce robiť, no akonáhle sa vzdialite, utečie až sa zapráši. Nedosiahnete nič. Nátlak nezmôže naozaj nič. A neplatí ani na telo, či myseľ.

 

Slovo CVIČIŤ je samé o sebe dosť zvláštne. Evokuje v nás niečo, čo musíme robiť, ale v skutočnosti to nechceme. Možno to prirovnať aj takto. Cvičiť = Nepohodlie. Je to ako v cirkuse. Aj tam cvičia zvieratá, aby niečo dosiahli. Mnoho krát v tom cvičení však tak šťastné nie sú.

 

Keď počujeme cvičiť - zapne sa nám obranný mechanizmus a spustia výhovorky. Síce si to uznáme- že áno, mali by sme..., no ALE. To ale je tam stále. Bez toho to nejde. Vždy sa nájde miesto pre ALE.

 

Okamžite spustíme pádne argumenty prečo necvičíme a snažíme sa obhajovať. No v skutočnosti v kútiku duše vieme, že sa len vyhovárame... Mrzí ma to, no je to tak.

 

Možno mám pre Vás zlú správu, no nenašiel som náhradu za slovo CVIČIŤ. Ostaneme teda ďalej pri cvičení. Na to, aby sme túto tému pochopili, je potrebné ešte toto: Priblížiť sa k výhovorkám. Ja viem, že sa Vám to nebude páčiť, no prosím odpustite mi to...

 

Ukážeme si ich niekoľko- dosť bežných:

  • Ja mám v robote pohybu dosť
  • Mňa tak všetko bolí, že sa už ani nevládzem hýbať, nieto ešte cvičiť
  • Nemám na to čas
  • Som už starý
  • Mám deti
  • Nemám peniaze na kurz cvičenia
  • Bolí ma hlava
  • Mám svalovicu
  • Som unavený
  • Nechce sa mi
  • Mám veľa práce

 

Alebo rafinovanejšie:

  • Chcem behať, no potrebujem najprv bežecké tenisky, inak behať nebudem.
  • Chcem cvičiť jogu, no musím si najprv kúpiť knihu o joge a zapísať sa do skupiny- inak to nejde.
  • Chcem posilovať, no najprv si naštudujem tréning Schwarzenegera, kúpim si proteínové nápoje, porovnám všetky fitká a potom sa rozhodnem- zatiaľ posilovať nebudem.

 

Je to niečo podobné ako učiť sa šoférovať. Záujemca o vodičák ho síce chce mať a urobí pre to „všetko“, určite sa prihlási do autoškoly, no najprv chce, aby mu oco kúpil najprv auto. Keď bude mať auto, až vtedy sa do autoškoly prihlási. Je to divné, však? Alebo budem behať, no najprv chcem bežecké tenisky. Ja som začínal behať v normálnych botaskách a až keď som nabehal prvé desiatky kilometrov a vedel som, že behať budem, kúpil som si bežecké tenisky. A takto sa vyhovárame...

 

Asi netreba pokračovať, všetci to poznáme. A viete čo? Aj ja som bol taký. Tento článok nepíšem z pozície trénera. Píšem ho preto, lebo som sa dopracoval k tomu, že cvičím rád a často. Nemusí ma k tomu nikto nútiť, dokopávať, alebo motivovať. Samozrejme nie vždy sa mi chce. Nie som superman, niekedy som unavený, nevyspatý. No cvičím takmer denne a mám z toho radosť. Dobre, poďme k veci...

 

Nesprávne predsavzatia.

 

Mnoho z nás si dávajú predsavzatia, prečo by mali cvičiť.

Typické pre ženy- Chcem schudnúť. Alebo viac sa páčiť.

Typické pre mužov- Chcem byť silnejší a hlavne nabrať svaly. Vyhrávať preteky a mať lepšiu kondičku ako ten a ten...

 

Toto všetko sú podľa mňa nesprávne predsavzatia, pretože fungujú len dočasne. Sú dobré len do toho okamihu, než svoj cieľ dosiahnete. Napríklad mladá žena chce schudnúť. Vidí, že behanie je IN, tak behá. Behanie ju však nebaví... Za čas zázračne schudne. Dovtedy bola pre ňu motivácia CHCEM SCHUDNÚŤ. No už schudla, a tak teraz čo? Už nemá motiváciu. Vidí, že sa už nemusí snažiť, potiť, tak to prestane robiť. Veď chudá už je. Tenisky a behanie odloží a užíva si svoju novú váhu. No za mesiac začne znova priberať a tak nevie, čo sa deje. Behať sa jej však už nechce, lebo je to makačka. Tak to nechá a je tam, kde začala.

 

Tento scenár sa dá aplikovať na všetkých, ktorí si dávajú podobné ciele. Ciele závisiace na vonkajších okolnostiach a vzťahoch k okoliu.

 

Ukážem Vám ako si nastaviť iné ciele, nezávisle na vonkajšku.

 

Prijmite sa taký aký ste.

 

Toto nie je duchovná prednáška- myslím to vážne. To, že to urobíte, poviete sebe, mysli a telu, že sa máte radi takí akí ste. Či ste tuční, hranatí, plešatý, máte veľký zadok, krivé nohy, celulitídu, čokoľvek. Ste to vy. Práve teraz v tomto okamihu sme to najlepšie, čo môžeme byť. Kľudne sa vyzlečte donaha a postavte sa pred zrkadlo. Toto ste vy. Toto je vaša štartovacia čiara. Už to je základné uvedomenie a slúži k sebaprijatiu. Prosím Vás neporovnávajte sa s druhými. Každý z nás má aj tak úplne iný svet.

 

Stanovte si, čo chcete.

 

Chcete schudnúť? V pohode. A čo ďalej? Ďalej nič? Stačí Vám len toto? To je málo. Dajte si plán, že chcete schudnúť, no viďte už teraz seba samého ako chudého, silného, svalnatého- čo potrebujete. UŽ TERAZ. A svoj zámer si ešte zlepšite- Chcem cvičiť, hlavne aby som sa cítil dobre, bol som sebou spokojný a mal zdravší život.

 

Váš zámer môže znieť aj takto: Práve teraz som štíhly/svalnatý/silný a cvičím/behám/posilujem preto, pretože sa tak cítim zdravšie, spokojnejšie a zlepšujem svoj život. V tomto vytrvám a už teraz sa cítim oveľa lepšie ako včera.

 

 

No povedzte, nie je to lepší zámer ako - "Chcem schudnúť?"

 

Nemusíte presne okopírovať, čo som teraz napísal, no v tomto kontexte si to preveďte na seba a Váš život. A hlavne to potrebujete cítiť v tele, nech to všetky Vaše bunky vedia a cítia to tiež.

 

Cvičiť sám, alebo v skupine?

 

HUPS- Ešte NIE STE NA KONCI článku....

 

Tento článok má druhé pokračovanie v Užívateľskej sekcii tejto stránky.

 

Okrem jeho druhej časti nájdete v Užívateľskej sekcii všetky najnovšie články, ktoré nie sú verejne dostupné, 30 najčítanejších článkov, bonusy a súbory na stiahnutie. Bez mesačných poplatkov a doživotne.

 

CHCEM SA REGISTROVAŤ.

>>> Zistite ako môžete vstúpiť do Užívateľskej sekcie a užívať si jej výhody doživotne!

 

UŽ MÁM REGISTRÁCIU.

>>> Ak už registráciu máte, Vstúpte do Užívateľskej sekcie s vašimi prihlasovacími údajmi cez tento odkaz.