Pu erh- čaj cisárov, alebo čaj na chudnutie?

13.09.2014 19:43

Určite mnohí z Vás pijete čaj. Ale poznáte skutočný cisársky čaj? Čaj, ktorý čistí telo i myseľ? A ešte sa po ňom aj chudne? Keď nie, tak ste tu správne...

 

Poznámka na úvod- Tento článok vznikol pôvodne pred niekoľkými rokmi, no teraz som ho podstatnejšie zaktualizoval, doplnil a vylepšil informácie. Čaju sa venujem už vyše 15.rokov, takže si môžete byť istí, že článok bude aj trochu podrobnejší.


Čo tak si dať naozaj kvalitný čaj? Urobiť si naňho čas. V kľude a pokoji ho pripraviť. Vychutnať si jeho atmosféru. Čaj nám dáva čas a nové rozmery. Dáva nám ticho. Niečo v nás tvorí. Myslím skutočný čaj. Ten, ktorý vo Vás bude rásť... Tak sa postavte, dajte vodu na sporák a pokiaľ zovrie, pustite sa do čítania...

 

Skutočné čaje, ktoré liečia. Jedným z nich je aj čínsky cisársky čaj Pu erh.

Čaj s atmosférou...

 

Bonus...

Keď si dočítate článok do konca, tak ku koncu textu som zverejnil výborné video jedného čajového nadšenca, ktorý Vás priamo zoznámi s Pu erhom a jeho prípravou. Video odporúčam skombinovať s týmto článkom... No poďme od začiatku...

 

na obrázku - odfotil som Vám môj minulý čung /špeciálna čajová ryžová keramika/ a Pu erh.

pu erh,

 

Čo to Pu erh je?

Pu erh je výnimočný čaj. Nepatrí medzi čierne čaje aj keď sa neodborne takto občas označuje.  Jeho listy sa získavajú zo špeciálne pestovaných stromov s veľkými listami. Pestuje sa v čínskej provincii Yunnan a je pomenovaný podľa mesta Pu erh, kde sa predtým spracúval. Pôvodne bol určený iba pre cisársku rodinu a považoval sa za liek. Našťastie sa táto čajová delikatesa rozšírila aj do Európy a tak si ho môžeme vychutnávať ako keby sme boli v Číne:)

 

O spôsobe spracovanie tu písať veľmi nebudem, len dodám, že sa jedná o fermentovaný čaj- vtedy hovoríme o tmavom Shu Pueri. Ale Pu er sa vyrába aj ako zrejúci zelený. Vtedy je to Sheng Pu Er. Pri tmavom Pu eri sa listy pozberajú a za pomoci ušľachtilej plesne Aspergillus niger sa pravidelne asi 40.dní obracajú pri vysokej vlhkosti vzduchu. Následne sa sušia horúcim asi 150 stupňovým vzduchom. Pri zelenom, zrejúcom, sa lístky len sparia a bez zrýchlenej fermentácie sa zvyčajne nalisujú do tvaru koláča, tehličky, či hniezda.

 

Ako jediný čaj starnutím získava na kvalite a je právom považovaný za šampanské medzi čajmi. Staré Pu Erhy sú veľmi vyhľadávané a často sa na aukciách a čajových burzách po celom svete predávajú za mimoriadne vysoké ceny. Sám mám doma skvelé tmavé Pu Erhy, ktoré sú z rokov 2010, 2012, teda už sú dobre vyzreté. Mojím favoritom medzi zelenými Pu ermi je jeden z roku 2006. Keď mi prišiel z Číny a ochutnal som ho, vstal som, sadol k internetu a objednal ďaľšie tri balenia... Ak patríte k čajovým nadšencom, určite viete o čom hovorím...

 

Pu erh nie je zaraďovaný medzi čierne, či zelené čaje. Pu erh je proste Pu erh. Stojí mimo týchto označení a je značkou sám o sebe.

 

Poznámka- Ako som spomínal Pu er sa vyrába aj v  čistej zelenej forme, bez použitia fermentácie. Aj zelený Pu erh možno dostať sypaný, či lisovaný. Zelené zrejúce Pu Erhy sú často drahšie ako fermentované-tmavé a ich chuť /pokiaľ sú dobre vyzreté a kvalitné/ sa dá prirovnať k ovocnej, medovej chuti s dozvukom sušeného ovocia  / hlavne sliviek a marhúľ /, vzácnych driev a miernej dymovosti.

Kvalitné vyzreté zelené Pu Erhy sú zážitok sám o sebe a mám radosť, že ich mám doma niekoľko... Zelený Pu Erh je veľmi silno povzbudzujúci a neodporúčam Vám ho piť pre spánkom. Naopak tmavý Pu erh môžete piť kludne aj hodinu pred spánkom.

 

Takže je treba rozlišovať medzi zeleným Sheng Pu Erhom a tmavým Shu Pu Erhom. Vo videu, ktoré je na konci článku sa pripravuje tmavý Shu Pu Erh.

 

Áno, tento čaj má skutočne atmosféru...

 

Spaľovač tukov.

 

Ak ste sa s týmto čajom ešte nestretli, kludne Vám vystačí tmavý Pu Erh bežnej kvality, ktorý kúpite v každej čajovni, či na internete, alebo v Bio obchodoch. Nekupujte si prosím sáčkový Pu Erh, aj keď je na krabičke napísané Požierač tukov, či nejak podobne. Tento čaj nie je dobrý. Kúpte si vždy sypaný.

 

Ako je to s tými tukmi? Je to pravda?

 

Áno. Celkovo sa zistilo, že pri strednej nadváhe a pravidelnom popíjaní tohto čaju, sa dá schudnúť až 6.kg za mesiac! Stačí vypiť jednu šálku čaju pred jedlom. Odporúča sa tiež piť pred konzumáciou akéhokoľvek tučného jedla. Pre dosiahnutie žiadúcich „spaľovacích“ účinkov by mali stačiť tri šálky denne. Myslím, že to stojí na zváženie. Čo poviete? .pu erh lisovaný- tehla

 

Ako ešte pomáha?

  • Znižuje hladinu cholesterolu a trigliceridov.
  • Pomáha tráviť všetky tučné jedlá
  • Vylučuje z tela jedy hlavne z mäsa a tučných jedál.
  • Pomáha čistiť črevá.
  • Čistí pečeň.
  • Uzemňuje.
  • Detoxikuje organizmus.
  • Pôsobí ako „zametač“.
  • Zahrieva nám telo.
  • Výborne upokojuje psychiku.
  • A samozrejme vynikajúco chutí... A ako chutí?

 

Maštaľná pleseň, alebo čo to je?

 

Raz som čítal jeden príbeh. Istý chlapík si priniesol do práce termosku s čajom. Stále z nej usrkával. Jeho kolega, zvedavec sa ho pýta, čo to tam má. On, že Pu erh. Pu erh? Začudoval sa ten druhý. Asi ho to čudne znejúce meno navnadilo a spýtal sa, či môže ochutnať. Kolega s termoskou pritakal a doprial mu dúšok. Keď zvedavec čaj prehltol, zvraštil oči a povedal- „To čo tam máš? Chutí to ako maštaľná pleseň uvarená vo vode so zemou“ …

 

No áno. Pu erh takto nejako chutí. No treba napísať, že takto chutí priemerný tmavý Pu Erh. Kvalitný tmavý Pu Erh, ktorý je vyzretý, má jemnejšiu, zaoblenejšiu chuť.  Jeho chuť je výrazne zemitá, dymovo hustá, až olejnatá. Povedal by som až "hladká". U menej kvalitných Pu erov je drsná a "strapatá".  Napriek tomu je nenapodobiteľná a žiaden čaj takto nechutí. Treba znova povedať, že chuť je ovplyvnená jeho kvalitou, dobou a miestom zberu, spôsobom uskladnenia a samozrejme rokom výroby.

 

Ako to teda je?

Pu erh priemernej kvality, /ktorý si kúpite sypaný napríklad v čajových stánkoch v nákupných centrách za cenu asi 2 € za 50.g/ je chuťovo viac silnejší až ostrejší. Má hrubšiu chuť a keď ho necháte dlhšie lúhovať /napríklad aj 30.minút/ je ako zem. Chutí i vonia tak. Je jasné, že nie je pre každého. Ja som dlho takýto Pu erh pil. No čo tak zvýšiť kvalitu?

 

Ako chutí kvalitný Pu erh?

Netvrdím, že klasický sypaný Pu erh v najnižšej cene je nevhodný. Je dobrý, no oplatí sa kúpiť si kvalitnejší. Môže byť sypaný, no kvalitnejšie druhy sa často lisujú do podôb hniezd, tehličiek, či takmer 400.gramových čajových okrúhlych koláčov. Lisovaním sa totiž podporuje zrenie čaju a jeho trvanlivosť je prakticky neobmedzená.  Lisovaný čaj je spravidla drahší, no nie je to pravidlo. /ten lacnejší lisovaný kúpite v 100.gramoch za asi 6.€, kdežto kvalitný tmavý Pu Erh zlisovaný v cca 400.g čajovom koláči stojí kludne aj 40 €. Zelený lisovaný Pu Erh, pokiaľ je kvalitný stojí ešte viac. /.

 

Keďže má Pu erh výraznú vôňu, čajoví znalci odporúčajú vyhradiť si jednu čajovú súpravu iba na Pu erh. Pretože ak by ste si pripravili silný Pu erh a do tej istej kanvičky si o chvíľu urobili jemný biely čaj Pai Mu Tan, tak by ste ho ani necítili. Vôňa Pu Erhu by celý Pai Mu Tan prekryla.

pu erh

 

Chcete skúsiť tento čaj? Ako začať?

 

Tak odporúčam najprv s klasickým sypaným za najnižšiu cenu. Práve preto, lebo si ho „očucháte“ a budete vedieť čo môžete od neho očakávať. Potom si ľahko kúpite kvalitnejší lisovaný. Jestvuje aj kvalitnejší sypaný. Ten sa predáva pod označením- Pu Erh Superior. Je veľmi dobrý a chuťovo sa blíži ku kvalite lisovaného.

 

Kde Pu erh kúpiť?

Ak nemáte skúsenosti, pozrite internet, či zájdite do dobrej čajovne. Alebo si lacnejší Pu erh môžete kúpiť v čajových stánkoch v obchodných centrách ako Aupark, Avion, Europa a pod. No osobne tieto centrá nemusím. Tiež na internete je mnoho čajových obchodov, kde kvalitný Pu erh kúpite. Tu by som skúsil viac.

Dobrý internetový obchod s kvalitnými čajmi je www.teatrade.sk. Sám som od nich dlho nakupoval. Dlhoročná kvalita a vedomosti sú určite u manželov Ondejčíkových z Nitry. Ich čajovňa ponúka aj vlastné čaje priamo z dovozov- Čajovňa dobrých ľudí- Nitra, alebo zaujímavá stránka- www.tee.sk

 

Rada pre Vás...

 

Ak chcete dobrý Pu Erh, odporúčam vám navštíviť odborné stránky o čaji, preklikať sa na internete, pretože v našich čajovniach /česť výnimkám/ je zatiaľ chabá znalosť personálu o kvalitnom čaji všeobecne. Čajmi sa zaoberám už veľmi dlho, tak viem o tom svoje. Osobne si už dlhšie kupujem kvalitné čaje priamo z Číny. Dokonca to vychádza aj lacnejšie...

 

 

Ktorý Pu erh nekupovať?

Určite nekupujte sáčkový v klasických potravinách. Na obale je napísané veľkými písmenami „Čaj na chudnutie“, iba preto, že to je marketingový ťah. Takýto Pu erh nemá veľkú hodnotu. Taktiež nekupujte žiadny aromatizovaný Pu erh. Napríklad s citrónom, kvetmi jasmínu a podobne. Vyzerá a vonia to síce pekne, no má to háčik. Vo väčšine prípadov je akýkoľvek aromatizovaný čaj menej kvalitný. Preto sú k nemu pridávané vône a iné časti, aby bol zaujímavejší. Takže ani toto nie.

 

Najlepší je kvalitný vyzretý Pu erh. Oplatí sa kúpiť si drahší, vydrží Vám aj roky a jeho chuť sa každým rokom mení k lepšiemu. Týka sa to tmavého a zeleného Pu Erhu obzvášť.

 

Príprava čaju:

Pre začiatočníkov.

Zohrejete do varu asi 0,5 litra vody. Do skleného džbánu vložíte asi 4.čajové lyžičky Pu Erhu. Keď voda zovrie-  zalejte. Prikryjete a lúhujete asi 10.minút. Ale kľudne môžete aj dlhšie. Podľa chuti. Ak používate čaj priemernej kvality, je tento spôsob ešte vhodný. No pripravovať čaj týmto spôsobom je povedal by som hrubé... - no ak ste začiatočník, skúste.

 

Pre pokročilých.

V Číne sa už stáročia pripravuje čaj obradne. Teda s použitím keramiky a náležitých postupov. Osobne si tmavý aj zelený Pu Erh pripravujem podobne iba s rozdielnou teplotou vody. Na tmavý ide vriaca voda, na zelený pri začiatku čajovania trochu chladnejšia. Tmavý Pu Erh sa pripravuje v 3-4 nálevoch, záleží od kvality lístkov, teploty vody a množstva čaju. Zelený Pu Er vydrží aj 10. nálevov. Má silnejšiu chuť, na začiatok s ním opatrne. Ostatne ako všetkému aj čaji treba porozumieť a nacítiť si ho.

 

Ak nie ste znalcom čaju, no chcete Pu Er skúsiť, pripravte si ho na jeden nálev ako som písal v príprave pre začiatočníkov. No môžete sa pozrieť ako sa tento čaj pripravuje aj inak. Práve z tejto prípravy z neho získate najviac. 

 

Bonus...

Pre fajnšmekrov odporúčam určite čajové more, pravú yixingskú čajovú keramiku a dobrý gaiwan. Ak neviete, čo myslím, určite si pozrite toto video. Príprava tmavého Pu Erhu.

 

 

Zaujal Vás tento článok?

Požiadajte o registráciu na tejto stránke a získajte doživotný prístup ku všetkým uzamknutým článkom  + budete mať sprístup ku všetkým novým článkov, ktoré už nie sú verejne publikované + k tomu bonusy a materiály na stiahnutie.

 

Súvisiace články:

 

Anketa

Bol tento článok pre Vás užitočný?

Áno. Určite. (125)
81%

Ani veľmi nie... (30)
19%

Celkový počet hlasov: 155