Zázvorový čaj s korením na jeseň a zimu.

01.09.2014 23:59

Zázvor veľmi pozitívne ovplyvňuje metabolizmus v tele, pomáha predchádzať tvorbe rakovinových buniek a výborne dodáva teplo. Jeho pálivá chuť podporuje činnosť pľúc, aktivuje v malej miere aj hrubé črevo. Čistí sliznice dýchacích ciest.  Tento čaj oceníte hlavne počas príchodu domov zo zimy, keď ste uzimení, alebo keď na Vás "niečo lezie"...

zázvorový čaj,

Ako na to?- Sušený zázvor...

Kúpime si čerstvý, alebo sušený zázvor. Rozdiel v nich je v pálivosti. Čerstvý páli menej a je chutný ako príloha do jedál. Sušený páli viac a dobre sa hodí hlavne do čajov.  Tiež si ho dávam do špaldovej kaše. Dá sa kúpiť medzi bežnými koreninami. Druhý názov pre zázvor je Ďumbier. Postup je ľahký. Kúpime si sušený zázvor a perníkové korenie.  Perníkové korenie obsahuje mnoho rozličných látok, ktoré rozohrievajú telo.  Dáme variť vodu a pripravíme si do skleného džbána trochu nasypaného zázvoru a perníkového korenia /spolu asi jednu čajovú lyžičku na pol litra vody/.

 

Môžeme pridať aj byliny...

Do zmesi primiešame materinu dúšku, divozel, alebo šalviu. Zalejeme vriacou vodou a necháme stáť asi desať minút. V priebehu lúhovania premiešame a precedíme cez sitko. Veľmi dôležité je piť či sŕkať tento čaj čo najviac teplý, tak ako znesieme. Ak ho necháme vychladnúť, stratí účinnosť.  Tento čaj výrazne pomáha pri bolestiach hrdla, či začínajúcej chrípke. So správnym prístupom k chrípke a pitím tohto čaju  sa choroby zbavíme v priebehu cca. dvoch dní.

 

Ako na to?- Čerstvý zázvor...

Ak si chceme  pripraviť liečivý čaj z čerstvého zázvoru, môžeme. Je výborný. Dáme variť liter vody. Počas varenia vody si pripravíme zázvor. Väčší koreň ošúpeme a nastrúhame na stredno. Nastrúhaný zázvor preložíme do skleného džbána. Keď nám voda vrie, zázvor zalejeme a prikryjeme. Necháme lúhovať asi 20.minút. Zatiaľ si pripravíme jeden väčší citrón a trochu medu. Keď zázvor precedíme, vytlačíme do nápoja šťavu z citróna a pridáme med. Keď pridávame med, čaj by nemal byť príliš horúci. Mal by mať okolo 50 stupňov. Na konci, keď už máme všetko hotové, pridávam do nápoja ešte trochu nastrúhaného zázvoru zo sitka. V sklenom džbáne to vyzerá efektne a nápoj tak získava na sile.

 

Pozrite si aj:

 

 

Anketa

MÁTE RADI ZÁZVOROVÝ ČAJ?

Áno, skvelý nápoj! (75)
62%

Občas si dám... (24)
20%

Veľmi nie... (22)
18%

Celkový počet hlasov: 121