Termoregulácia organizmu v zimnom období.

12.05.2015 11:48
  Ako si zakúriť vo vlastnom tele a ešte k tomu byť zdravší?  Ako jesť teplo a byť teplom pre seba a tak aj pre iných? Staňte sa chodiacim krbom...

 

Jang-teplo-pohyb-život.  Jin-chlad-zastavenie-smrť.

 

Využitelnosť tepla v zime sa nevzťahuje len na teplý kabát a kúrenie.  Pozrieme sa na netradičné zdroje tepla. Na to, aby sme ho mohli čo najlepšie využiť vo svoj prospech, potrebujeme poznať zdroje. Kde získať a ako udržať teplo v našom tele. Tým je strava, spôsob hygieny, pohyb. Týmto všetkým sa dá zvýšiť tepelná energia v tele a tak predísť strate energie vitálnej. Platí tu vzorec - čím viac  potrebujeme vytvoriť tepelnú energiu na zachovanie biologických funkcií, tým viac strácame vitálnu, teda životnú energiu. Číňania ju nazývajú Čchi v indickom sanskrite Prána, my slovania zase Živa.  

 

Strava.

 

Každá potravina má istý súhrn prevládacích energií. Tie závisia od spôsobu a čase jej zberu, miesta rastu, zretia, pôvodu. Napríklad zemiaky majú ťažkú zemitú energiu, uzemňovaciu. Ryža zase svetelnú a vodnú. V zime potrebujeme organizmus zahriať a to môžme aj potravinami, ktoré v lete konzumujeme menej. Odporúča sa parená zelenina, teplý zázvorový čaj,  kuracie mäso, celozrnný chlieb, pohánka, kyslá kapusta, rúžičkový kel, brokolica. Posledné tri potraviny si v surovom stave uchovávajú najmä jinovú energiu chladu. Ak ich ale konzumujete na pare, obsahujú už jang, ktorý telo v zime potrebuje. Ak by ste si dali kilogram exotického ovocia v záujme, nasýtenie tela vitamínmi – podchladíte sa. Obsahujú totiž extrémne množstvo jinu, teda chladu, ktoré je zase vhodné pre človeka, žijúceho v trópoch. Preto v zime konzumujte čo najviacej varenej potravy a zeleninu iba pripravenú na pare. Zjedzte ju čo najviac teplú. Ovocie hlavne sušené a pochádzajúce z nášho klimatického pásma.  Používajte koreniny ako chilly, zázvor. Tie telo zahrejú a prispejú aj k ľahšiemu tráveniu.Telo v zime odpočíva. Aktívne sú obličky, ktoré chlad naopak stimuluje. Zase aj tu treba s mierou. Vhodná chuť na zimu je najprv kyslá, slaná a horká. Kyslá stimuluje pečeň, slaná obličky a horká celkovo sťahuje organizmus. Tým zadržuje teplo. Dobrá farba oblečenia na zimu je čierna a červená.

 

Otužovanie.

 

Dôležitá je striedavá sprcha. Ľudské telo sa skladá z buniek, ktoré sú ponorené v plazme. Aktivita každej bunky závisí od funkčnosti jej bunečnej membrány. Teda genetický fond bunky je ovplyvňovaný nábojom bunky na jej povrchu. A kvalitou membrány. Počas noci Váš elektromagnetický prúd, vytvárajúci sa v plazme stojí, alebo sa hýbe len málo. Na vytvorenie dobrej nálady a celkovej energetiky, ho potrebujeme zaktivovať. V prípade, že sa tak nestane, bude teplota v tele rozdielna a bunky nebudú môcť správne vykonávať svoju činnosť. Vyrovnanie teploty a celkové nabitie organizmu, dosiahneme rozprúdením plazmy, teda zmenou elektrického náboja na povrchu každej bunky. Áno – striedavou sprchou. Osprchujete sa v pomere teplá, studená, teplá, studená, teplá a nakoniec vždy studená voda.  Tým sa plazma rozprúdi, pretože fyzikálny zákon o presune teploty z vyššej do nižšej platí aj tu. Teda bunky s kladným nábojom sa presúvajú k bunkám s nábojom záporným a tým vzniká elektromagnetický prúd. 

 

Narastá množstvo vitálnej-životnej energie, pretože rozprúdite plazmu a zvýšite potenciál takto nabitých buniek. Ich membrány budú odolnejšie voči vonkajším vplyvom zvonku i vnútra. Vonkajšie vplyvy môžu byť chlad, vietor, sneh. Vnútorné - zvyšky chemických liekov v krvi, či oslabené lymfocyty.  Je to podobné ako keď vystavíte mladý strom do skleníka. Bude pekný, no krehký, bez sily. Po vysadení do lesa ho poveternostné vplyvy ľahko zničia. No sadenica skúšaná vetrom a aj zimou / čo je v našom prípade studená voda/ bude rásť. Také budú aj naše bunky. Zdravé a vitálne.  A naše bunky sme my. Princíp je ľahký. Minútu na seba púšťajte teplú-horúcu vodu, potom vodu ochlaďte a nechajte ju na seba prúdiť asi desať sekúnd. Toto opakujte tri krát. Vždy ukončite studenou vodou, pretože teplá otvára kožné  póry a patogénne vplyvy ako studený vzduch, prievan, môžu ľahko prenikať telom. Studená voda póry zatvorí a tým dá ochranu Vášmu telu.

 

Jedlo liekom aj chorobou.

 

Pozrime sa na Prírodu. Odpočíva, naberá síl. Venujme čas meditácii, upratovaniu vlastnej mysle a ukladaniu zásob. Láska je najsilnejšia energia vo Vesmíre. Myšlienka je hneď na druhom mieste. Hýbte sa. Telom, mysľou, srdcom.  Čím väčší pohyb, tým viacej tepla a energie pre seba vytvoríte. Pasivita, lenivosť spôsobuje stagnáciu a padáte na dno. V skratke. Pohyb je život. Státie na jednom mieste - smrť.  Rovnica : Jedlo-Myseľ-Pohyb nech je v rovnováhe. V zime telo znesie i slaninu, mäso. Dáva telu teplo. Vyberajte si však  ktoré mäso a ako upravené zjete. Samozrejme v primeranom množstve. Energia z týchto potravín sa použije na udržanie tepla. V lete by Vám to mohlo spôsobiť veľa problémov. Rozdiel oproti letu je v tom, že ak je organizmus obklopený teplom zvonka, nemusí tak vytvárať teplo zvnútra. Teda ušetrí sa energia z jedla, ktorá by sa v zime využila na zahriatie tela. Preto sme v lete menej hladní. V zime naopak potrebujeme aj hrubšiu, viac sýtejšiu potravu.

 

Táto energia je viac uzemňujúca a dodáva nám pomalosť a pomáha viac sa orientovať do seba. Organizmus potrebuje vynaložiť viacej energie na zachovanie tepla v sebe samom. Pomôžeme mu v tom jangovou stravou a celkovym oteplením sa. Ak si myslíte, že kabát Vás ochráni a vy môžte jesť stále to isté a správať sa rovnako v lete, či zime, ste na omyle. Najprv si potrebujete vytvoriť teplo v sebe. V lete je všetko rýchle. Aj strava je ľahká. Väčšina vody sa vypotí. Ak by ste v zime jedli potraviny s vysokým obsahom vody / ako exotické ovocie, alebo veľa surovej zeleniny/, voda vo Vás by mala ochladzujúci efekt. To v zime nepotrebujeme. Výnimkou je kvasená zelenina.  Pite teplé čaje, alebo len teplú vodu. Nie každá potravina je dobrá do každého počasia.  Čím viac obsahuje jedlo prirodzenej vody, tým je viac jin.  Naučte sa využiť z každej potraviny len to, čo Vám prospeje. Nejedzte všetko. Vyberajte si jedlo podľa chute a Vašej potreby. Každé jedlo je buď liekom, či chorobou. Všetko má totiž dve strany. Buďte na tej správnej.

 

KAM ĎALEJ? - PREČÍTAJTE SI AJ...