Špaldová kaša.

03.11.2013 18:19

Veľa ľudí raňajkuje menej vhodne. Napríklad chleba so salámom, či šunkou, alebo vajcia sú menej vhodné, pretože jednak chleba je väčšinou z bielej múky, teda neobsahuje prakticky žiadnu výživu ani vlákninu a navyše salám, šunka sú napustené mnohými chémiami, ktoré sa dostávajú do krvi a odtiaľ do celého tela. Navyše je to nevhodná kombinácia a takto prijatá potrava zbytočne zaťaží a prekyslí celý tráviaci systém.

 

 

Ovsená, špaldová, či iná obilná kaša.

Kaše boli už odpradávna doménou našich slovanských predkov. Sú výživné, obsahujú hodne vlákniny, vitamínov, minerálov, sú ľahko stráviteľné /ak ich nevaríte v mlieku/. Výborná je špaldová kaša, ktorá je najvýživnejšia. Pripravuje sa najčastejšie zo špaldovej krupice, menej často zo špaldových vločiek, pretože tie sú tvrdšie a osobne mám skúsenosť že sa dlhšie varia. Lepšia je krupica, ktorú dostanete v Kauflande alebo v bio obchodoch, či na nete v bio kvalite.

 

Aký je postup prípravy?

Kúpite si špaldovú krupicu. Dáte variť tak pol litra vody a keď začne voda len trochu vrieť, začnete pomaly sypať krupicu do vody. Miešajte stále, občas sa tvoria hrčky. Potom môžete pridávať aj pohánkovú krupicu, ktorá rýchlejšie zahusťuje ako špaldová i keď nie je taká vyživná a silná ako špaldová. Osobne to robím tak, že na celú kašu použijem tak dve tretiny špaldovej a tretinu pohánkovej krupice. Keď budete vidieť, že kaša hustne, vypnite plameň a prelejte hotovú kašu do taniera, pridajte pšeničné sušené klíčky, otruby a keď trochu vychladne aj med. Môžete pridať i zázvor, či čajové a perníkové korenie.

 

Pridajte ešte zmes vločiek aká je dostať kúpiť napríklad v DM-drogérii, alebo len tak hociktoré iné vločky. Takéto jedlo Vás zasýti, dodá Vám veľa energie, ktorú bude telo spalovať pomaly a dostanete zároveň aj veľa výživy. Zlepší sa Vám trávenie, začnete sa čistiť, pretože vláknina v kaši úspešne prečisťuje črevá, posilní sa Vám pamäť a vitalita tela i psychika.

 

Pozrite si aj: