Pozdrav Slnka- Oživujúce cvičenie /nielen/ na chrbát.

13.04.2015 06:36

Bolieva Vás často chrbát? Alebo máte sedavé zamestnanie? Mávate pocit páliacich ramien? Cítite sa menej pružní a chceli by ste sa začať viac hýbať?

 

Dnes už nie je žiadne tajomstvo, že nedostatočný pohyb nás privádza k pokrivenému zdraviu i postojom. Náš sedavý spôsob života a celkový životný štýl je síce oveľa pohodlnejší, než pred sto rokmi, no žiada si svoju daň. A tou je práve bolesť chrbáta, stuhnutie svalov, či rôzne chorobné prejavy. Určite viete, čo bude nasledovať. Veď to čítate takmer všade. Pohyb, pohyb a ešte raz- pohyb.

 

No pre každého je vhodné niečo iné. Môžete čítať mnoho článkov o behaní, ale behanie pre Vás byť nemusí. Alebo o plávaní. Každý sme iný a máme svoje telo nastavené na iné aktivity. Ak hľadáte čo môžete urobiť pre seba a nielen pre svoje zdravie u Vás doma, vo Vašej obývačke, tak by som Vám odporúčal začať práve Pozdravom Slnka. Pozdrav Slnka je taký štart do pohybových aktivít. A či už beháte, plávate, cvičíte bojové umenia, alebo čokoľvek, Pozdrav Slnka je taký pilier o ktorý sa vaše telo môže v samom základe oprieť.

 

Upozorňujem, že tento článok nepíše jogín a ani nie je určený jogínom. Je určený viac bežným ľudom, ktorí chcú niečo v sebe meniť a chcú Pozdrav Slnka cvičiť v rámci svojich možností. Preto bude možno písaný laickejším, no prístupnejším spôsobom. Mojím zámerom nie je písať o tom ako sa má táto zostava čo najsprávnejšie a najtechnickejšie cvičiť, ale priblížiť Vám moje skúsenosti tak ako ich vnímam ja.

 

Čo to Pozdrav Slnka je?  Čo sa pri ňom deje?

 

Je to súbor jogových cvičení /ásan/, vytvorených tak, aby spriechodnili energiu v tele. Oživovali nielen všetky energetické dráhy, ale hlavne chrbát, vnútorné orgány, zlepšovali činnosť srdca, uvoľňovali svalstvo. Pozdrav Slnka významne podporuje napríklad krvný a lymfatický systém, oživuje celé telo i myseľ. Dochádza pri ňom k priamej masáži vnútorných orgánov. Detoxikuje a upokojuje telo i myseľ. Prispieva veľkou mierou k naťahovaniu svalových skupín, uvoľňovaniu svalov a šliach. Vyživuje kĺby. A samozrejme oživuje, ohýba celý chrbát, všetky stavce, platničky a uvoľňuje svalové úpony okolo stavcov. Každodenným cvičením Pozdravu Slnka docielite skutočne výrazný rozdiel a zmenu vo vašom živote.pozdrav slnka

 

Keď si dáte do Googla Pozdrav Slnka vyjde Vám mnoho stránok a článkov. Odborných i tých laickejších. Podotýkam, že Pozdrav Slnka sa dá cvičiť v rôznych variantách, takže každý cvičí túto zostavu s malými zmenami vždy trochu inak.

 

Aký bude tento článok?

 

Napíšem Vám ho ako stále- z vlastnej skúsenosti. Pozdrav Slnka cvičím už cca osem rokov a tak by som vám ho rád priblížil do podoby, ktorej určite porozumiete. Odporúčam Vám pozrieť si video pod týmto článkom. Dozviete sa  v ňom ako Pozdrav Slnk vyzerá a získate ďaľšie informácie.

 

Ako som to mal ja?

Keď som začínal cvičiť Pozdrav Slnka, bol som neohybný, trpel som rozličnými ochoreniami, nespavosťou a podráždenosťou. Moje telo bolo ako z kameňa. Teraz po rokoch, samozrejme neurobím šnúru ani si nedám nohu za hlavu. No tu o to vôbec nejde. Podstatou je zmena. Ak niečo dlhodobo nefunguje, nič sa nezmení tým, že budete robiť niečo stále tak isto. Treba urobiť čosi inak. Teda napríklad ak vás dlhodobo bolieva chrbát, alebo cítite potrebu niečo so sebou robiť, Váš stav nezmení každodenné krúženia ramien, či jazda na steperi. Potrebujete urobiť niečo naozaj úplne inak. Robiť to pravidelne a s láskou.

 

Pár mojich postrehov k pozdravu Slnka.

 

Nesnažte sa cvičiť ako jogíni.

Áno, Pozdrav Slnka je jogové cvičenie. No je len normálne, že ak začínate, nemôžete cvičiť tak ako ľudia, ktorí cvičia roky. Preto cvičte v rámci vašich možností.

 

Ako to myslím?

Napríklad ak na začiatku nedáte dlane k zemi, tak ich tam nedáte. Je to jednoduché. Netlačte sa do niečoho, čo je momentálne nad vaše sily. Toto cvičenie nie je o dokazovaní si niečoho, ale o ceste ku zmene. Taktiež sa neporovnávajte s druhými. Nevedie to k ničomu, len k pocitom frustrácie. Porovnávajte sa len so sebou.

 

Ďaľšie rady.

  • Je dobré cvičiť na koberci, alebo na podložke.
  • Určite je fajn cvičiť bosý a v pohodlnom, voľnom oblečení.
  • Výborné je cvičiť ráno, alebo tesne pred spaním.
  • Ak cvičíte ráno, je vhodné počas cvičenia popíjať teplý čaj. To Vás prebudí aj zvnútra.
  • Je skvelé pustiť si nejakú indickú hudbu a byť s tým, čo sa deje. Teda neulietať v myšlienkach doľava, doprava, ale byť prítomný. Byť v tele.

 

Čo si treba pri cvičení všímať?

 

Vnímajte svoje telo. Ako sa naťahuje. Pracuje. Ohýba. Vnímajte svoje dýchanie. Vo videu nižšie, máte ku každému obrázku priložený aj spôsob dýchania /nádych, či výdych/. Dýchanie je v Pozdrave Slnka dôležité a odporúčam sa vám ho jednoducho ku každému cviku naučiť. Je to jednoduché a ľahko zapamätateľné. Vnímajte svoju myseľ. Hlavne to, aby ste boli kľudní a sústredili sa hlavne na to, čo robíte. Myšlienky, prebiehajúce hlavou jednoducho nechajte tak. Ak im nebudete venovať pozornosť, zmiznú aj samé.

 

pozdrav slnka

Koľko cvičiť?

 

Postačí približne desať minút denne. Vychádza to približne na päť sérií. Jedna séria obsahuje cvičenie na pravú aj ľavú nohu. Ak začínate cvičiť, telo bude stuhnuté. No spravidla po dvoch sériách sa uvoľníte a bude sa vám cvičiť omnoho ľahšie. Podstatou je cvičiť nie preto, že sa to má, alebo, že je to in, či to niekto napísal. Podstata cvičenia a všetkého podľa môjho názoru spočíva v tom, že to máte jednoducho radi. A robíte to zo srdca. Nepotrebujete sa k tomu nútiť a ani nepotrebujete, aby vás niekto druhý motivoval. Skrátka sa zoberiete a cvičíte. A je Vám fajn.

 

Cvičte aj doma.

 

Podľa mňa tu netreba chodiť na cvičenie jogy, hoci sú určite veľmi dobré. Zostavu Pozdravu Slnka sa môžete naučiť aj doma a cvičiť ju v obývačke. Cvičiť môžete aj keď ste nikdy nič necvičili. Aj keď ste neohybní, alebo máte skrátené svaly. Či máte svalovicu. A nech ste v akomkoľvek veku.

ako vidíte, jogu cvičia už aj malé deti...>>>

Pohyb je energia a energia je život.joga a dieťa

 

Z vlastnej skúsenosti viem, že keď začínam cvičiť, moje telo je už pohyb pýta. Už k nemu pristupujem prirodzene. Jednoducho to ide samé ako keď ste smädní. Skrátka sa napijete. Prvé pohyby sú vždy krkolomnejšie a ťažšie. Treba vyčkať, kým sa svaly uvoľnia a pohyby sa stanú plynulejšie. Ak sa vám nedarí cvičiť tak ako máte, nezúfajte. Nik učený z neba nespadol ako sa hovorí. Jednotlivé cviky sa ale naučte v poradí v akom majú ísť. Trocha námahy na začiatok Vám prinesie bohaté plody v budúcnosti.

 

Je toto cvičenie aj pre mňa?

 

Pozdrav Slnka je cvičenie, ktoré význame uvoľňuje chrbát a celkovo podporuje ohybnosť v tele. Ak si myslíte, že keď pravidelne behávate, posilujete, športujete, hráte futbal, alebo čokoľvek iné- že Pozdrav Slnka nepotrebujete, mýlite sa.

 

Každý šport namáha a rozvíja iné svalové skupiny. Niekde sa svaly uvoľňujú, naťahujú, inde zas skracujú a pevnejú. Ak napríklad behávate, beh Vám okrem mnohých skvelých účinkov, svaly aj skráti. Pozdrav Slnka ich opäť dá do poriadku. Ak posilujete, silnejú a zväčšujú sa Vám svaly, no zároveň tiež skracujú. Aj tu môžete využiť Pozdrav Slnka.

Video pod článkom.

 

Bez videa by tento článok bol len polovičný. Video odporúčam pozrieť a postupne sa jednotlivé cviky naučiť. Môžete začať tým, že sa naučíte jeden, potom druhý a spojíte ich dokopy. A tak ďalej až na koniec. Nehovorím, že začiatky budú ľahké. Všetko vo vašom tele Vám zjavne bude hovoriť, aby ste toho nechali, keď Vás na druhý deň bude bolieť chrbát. No nechajte to. Kľudne. No nezmeníte nič. Tím, ktorí to vytrvajú a vydržia ten krátky čas prechodu, sa telo odvďačí. Za týždeň prvotné bolesti zmiznú a vy sa začnete meniť. Keď totiž zmeníme svoj pohybový režim, celkom prirodzene budeme priťahovaní ku zmene-úprave jedálnička, či iných návykov, ktoré nás často brzdia, než nám slúžia. Začnete jednoducho inak reagovať na seba, okolie. Začnete si viac všímať.

 

Hľadáte skvelú knihu o joge?

Môžem vám odporučiť skutočne učebnicu jogy, ktorú mám doma a je výborná. Môžete sa na ňu pozrieť a prípadne aj kúpiť na tejto adrese.

 

Prajem Vám mnoho pozitívnych a nadšených chvíľ pri cvičení.

 

ebook zadarmo