Pickles - domáca kvasená zelenina

03.11.2013 18:34

Kvasená zelenina má v sebe viac vitamínov, enzýmov a minerálov ako obyčajná. Kvasenie je najlacnejší, najrýchlejší a najzdravší spôsob ako uskladniť, spracovať zeleninu a pritom zvýšiť jej nutričné hodnoty. Hlavne teraz na jar, je kvasená zelenina veľmi dobrým pomocníkom. Ozdravujúco pôsobí na pečeň a žlčník, pretože práve tieto dva orgány vykonávajú na jar veľa práce. A pečeň miluje kyslú chuť. Veľmi sa hodí k pôstom a ľahkým jedlám ako pšeno, kus-kus, ryža-natural, cestovinám a podobne. Pickles si môžete urobiť ak máte aj zvädnutú zeleninu a hrozí, že ju vyhodíte. Takto ju zužitkujete lepšie. Povedal by som, že pickles je lepšie ako kyslá kapusta, kde je často veľa soli a ak nie je domáca, nemáte istotu, čo tam všetko je.

 

Námorníci na dlhých plavbách používali kvasenú kapustu ako zdroj vitamínu C a všeobecne všetka prirodzene kvasená zelenina priaznivo pôsobí na tráviaci trakt, psychiku a svojou kyslastou chuťou doslova prebúdza celé telo. Práve kvasenie obohacuje zeleninu o enzýmy a vitamíny vo zvýšenej miere.

 

Ako na to?

Ja používam nasledovnú zeleninu, no môžete kvasiť čokoľvek, podľa chuti. Kúpim si jednu veľkú červenú papriku, jednu čínsku kapustu, mrkvy, cibuľu, pór, zeler. Nepoužívam klasickú bielu kapustu, pretože je často hrubá a na pickles sa až tak nehodí. Lepšia je čínska, ktorá je jemnejšia. Pripravím si väčší hrniec. Nakrájam doň najprv najemno čínsku kapustu, potom postrúham 3-4. mrkvy, tiež postrúham polovicu zeleru. Nakrájam 2. cibule, červenú papriku, trošku cesnaku, pór. Toto všetko osolím himalájskou soľou. /Himalájska soľ- pozri text pod článkom/. Čím jemnejšie nakrájate, tým jemnejší, chutnejší bude pickles. Pridám sušené bylinky ako majoránku, oregáno, bazalku. Potom trochu čierneho mletého korenia. Dobre všetko premiešam a nechám tak desať minúť odstáť. Soľ sa postará o to, aby zelenina trochu zmäkla a pustila šťavu. Potom plním do umytých, čistých zaváraninových pohárov.

 Pickles, Gašparík Peter, Cesta k sebe,

Plnenie do pohárov.

Masu zeleniny môžete mať napríklad vo veľkom hrnci. Môže sa Vám zdať, že budete mať aj na 3-4. poháre. No háčik je v tom, že pri plnení do pohárov je nutné zeleninu natlačiť rukami tak, aby nemala žiaden vzduch. Teda doslova napchať pohár ako sa dá. Práve tým, že natlačíte zeleninu, zamedzíte tam prístupu vzduchu a to vytvorí kvasenie. Pri tlačení do pohárov určite vytlačíte aj šťavu zo zeleniny. Ak by ste zeleninu naložili voľne, kvasenie by asi ani neprebehlo. Pri tomto množstve zeleniny, ktoré som uviedol to máte tak na 2. zaváraninové poháre. No celkovo je to dosť.

 

Kvasenie.

Poháre zatvorte viečkom a nechajte napríklad v kuchyni na linke stáť tak 3. dni. Teraz na jar podľa teploty v dome a vonku môžu stáť možno aj 2.dni, no nechajte radšej 3. Poháre nedávajte za tento čas do chladničky, inak sa kvasenie zastaví. Každý deň môžete otvoriť viečko a zeleninu skontrolovať. Mala by začať cítiť po kvasení. Pri samotnom kvasení sa bude v pohári vytvárať vykvasená šťava zo zeleniny. Môžete počuť ako kvasí.  Ak jej bude veľa, trošku vylejte, no nie veľmi. Inak bude zelenina suchá. Poháre majte na podložke, pretože vykvasená šťava začne trochu slziť aj cez zatvorený pohár a budete mať pod nimi mláku. Ja ich mám počas kvasenia na tanieri a šťavu, čo z pohárov vyjde, vylievam. Pickles, Gašparík, Peter,

 

Koniec kvasenia a skladovanie.

Po 3-dňoch už je zelenina nakvasená. Skúste ju ochutnať. Od tohto času ju skladujte už iba v chladničke! Kvasenie ešte pomaly pokračuje aj v chladničke, no už oveľa menej. Preto bude zelenina po týždni v chladničke o niečo viac kyslejšia ako prvý deň, keď ste ju do chladu dali.

 

Môžete experimentovať, skúšať nové veci. Mne sa veľmi osvedčil napríklad kvasiť iba zeler a  pór s bylinkami. Má to špecifickú chuť a je to vynikajúce. Pickles môžete používať ku chlebu, alebo ako prílohu k jedlám. Je to veľmi zdravá a lacná domáca lekáreň. Tak nech Vám chutí.

 

P.S. Pickles nie je čalamáda, alebo niečo podobné. Obrázky ukazujú už vykvasenú zeleninu Pickles.