Olivový olej. Ktorý je kvalitný?

22.07.2015 14:39

Olivový olej tvorí dôležitú súčasť racionálnej kuchyne. Aj u nás v pomerne konzervatívnej krajine si získava stále rastúcu obľubu. Na trhu je veľa druhov olivového oleja, líšiacich sa kvalitou, balením a cenou. Aký olivový olej si teda vybrať a pritom nakúpiť dobre? O tom bude tento "olivový" príspevok.

 

 

Na kvalitu olivového oleja vplýva niekoľko faktorov. Tu sú:

olivový olej, ktorý je kvalitný

  • Balenie oleja.

Všeobecne platí, že tie najkvalitnejšie olivové oleje sú balené v sklených tmavých fľašiach. Akosť oleja je tak chránená pre slnkom a svetlom, ktoré môže kvalitatívny výsledok výrobku negatívne ovplyvniť. No aj extra panenský olivový olej dobrej kvality môže byť balený v priehľadnej sklenej fľaške. Stačí len poznať pár základných informácií ako napríklad...

 

  • Krajina pôvodu.

Všeobecne najkvalitnejšie olivové oleje sú z Grécka. Grécko si drží už roky vysoký štandard kvality a v tejto krajine olejom doslova žijú. Kúpite tu veľmi kvalitný olej za pomerne priaznivú cenu. U nás sú však grécke extra panenské olivové oleje najdrahšie. No určite aj najkvalitnejšie. Ďalšie v poradí sú oleje talianske a španielske. Aj tieto majú pomerne dobrú kvalitu - ak sú extra panenské.

 

  • Aký olivový olej kúpiť?

Záleží na čo ho budete používať. Predstavím Vám tri druhy olivového oleja so značne rozdielnym spracovaním, kvalitou a cenou.

 

 

>>> Extra panenský olivový olej- extra virgin.

Tento olej sa získava prvým lisovaním za studena. Je to prvý produkt, ktorý je najvýživnejší a najžiadanejší. Takýto olej má širokú škálu podporných látok pre naše telo. Cena tohto oleja je najvyššia, ale pre tých, ktorí chcú olej zaradiť do svojho jedálnička- ho odporúčam. Extra panenský olej je prvotriedna surovina, ktorá sa degustuje rovnako ako kvalitná whisky, alebo víno. V minulosti bol takýto olej veľmi cenený a často mal vysokú hodnotu. O praktickom využití tohto oleja budem písať nižšie.

 

>>> Olivový olej z výliskov- Pomace.

Tento olej sa získava už z vylisovaných výliskov, šupiek, kôstok, ktoré zostali z plodov olív po prvom lisovaní. Je to druhotný produkt výroby, a neobsahuje ani zďaleka toľko cenných látok ako extra virgin olej z prvého lisovania. Tento olej býva často na spodných regáloch obchodov, výlučne v priehľadných, alebo plastových fľašiach. Na etikete býva označený ako „POMACE-OLIVOVÝ OLEJ Z VÝLISKOV“. Takýto olej môžete použiť na vysmážanie, alebo ako základ do jedál, keď idete dať „cibuľu na olej“.

 

>>> Rafinovaný olivový olej.

Tento olej má bledú farbu, nie je zelenkastý ako panenský a prešiel chemickou úpravou. Ak chcete môžete ho používať na vyprážanie. Má podobné využite v kuchyni ako Pomace olivový olej, no neobsahuje takmer žiadne výživné látky. Do rafinovaných olejov sa občas pridáva aj Pomace olivový olej, aby mal výsledný produkt akú-takú farbu.

 

  • Pozorne sledujte etikety.

 

Ak idete kupovať olivový olej, ktorého značku nepoznáte, určite urobíte chybu, ak ho kúpite bez toho, aby ste sa pozreli na etiketu fľaše. Určite sa pozrite na- Krajinu pôvodu a Spôsob spracovania- O kvalite pôvodu som už písal vyššie, tak sa pozrime na spôsob spracovania.

 

oliva, olivový olejNa niektorých aj extra panenských olivových olejoch je vzadu na etikete uvedené- „ZMES OLEJOV POCHÁDZAJÚCICH ZO SPOLOČENSTVA“ alebo „ZMES OLEJOV Z EU“. Aj keby bol takýto olej akokoľvek lacný a extra panenský určite by som ho na priamu konzumáciu nekúpil. Tento olej je zmesou rôznych olejov z rôznych krajín, ktoré sa možno nepredali, vyliali sa do jednej nádrže a potom opäť plnili do fliaš. Je to miš-maš čohokoľvek.

 

Ak je na etikete uvedené- „EXTRA PANENSKÝ OLIVOVÝ OLEJ ZÍSKANÝ MECHANICKÝM LISOVANÍM ZA STUDENA“ alebo „MECHANICKÝMI POSTUPMI Z PRVÉHO LISOVANIA“- je to dobrá cesta a olej je kvalitný. Samozrejme aj u extra panenských olivových olejov je kvalita rozdielna. Treba si dať na tieto označenia pozor, pretože na prednej strane etikety je často napísané- Extra panenský-virgin olivový olej, no vzadu na etikete je text, že pochádza zo Spoločenstva, alebo z EU. Takýto olej by som nekúpil. Na priamu konzumáciu by som kúpil jedine -EXTRA PANENSKÝ OLIVOVÝ OLEJ ZÍSKANÝ MECHANICKÝM LISOVANÍM ZA STUDENA- ako je to písané na etiketách.

 

 U špičkových olivových olejov je na etikete uvedená aj odroda olív z ktorých je vyrobený. Na internete sa dajú pozrieť testy olivových olejov- určite sa to oplatí trochu naštudovať.

 

  • Praktické využite extra panenského oleja u Vás doma.

 

Veľa ľudí nevie, čo s takýmto olejom robiť. Mám si ho dať do šalátov? A potom kam? Do studenej kuchyne? Moja odpolivový olejoveď je áno. Môžete ho kľudne použiť aj tu. Ja však tento olej používam aj inak. Nalejem si ho do plytkej misky a namáčam si doň pečivo a chleba. Môžete si napríklad dať maslový chlieb so zeleninou a tento chlieb v oleji namáčať. Je to skvelý a chutný spôsob ako si zlepšiť jedálniček. Olivový olej /extra virgin/ má špecifickú chuť- výraznú, miestami slanú, trpkastú. Takýto olej si môžete riediť aj s inými olejmi lisovanými za studena.

 

Ja si napríklad do misky pridávam k olivovému aj tekvicový. Takéto využite má veľký význam hlavne v prevencii kardiovaskulárnych ochorení, podporuje cievy, tkanivá a regeneruje kĺby. Ak máte problémy s kĺbmi, môžete používať na preventívne natieranie aj tento olej. Použitie olivového oleja na priamu konzumáciu, je výhodné zvlášť v letných mesiacoch, pretože dobre ochladzuje telo.

 

Extra panenský olivový olej sa nemá vôbec tepelne upravovať. Je určený IBA pre studenú kuchyňu a priamy konzum. V prípade, že sa tepelne upraví, môže byť dokonca i škodlivý.

 

  • Využitie v kúpeľni.

 

Po sprche si takýmto extra panenským olivovým olejom, môžete natrieť celé telo aj tvár. Je to určite lepšie, výhodnejšie a lacnejšie ako drahé telové mlieka plné konzervantov a chémie. Pretože cez pokožku sa všetko rýchlo vsiakne do krvi.

 

My máme tento olej doma stále. Ak dostanem chuť na zeleninové, chlebové raňajky- olivový olej bez nich si neviem predstaviť. A navyše extra panenský olivový olej používam aj k výrobe môjho domáceho ľubovníkového oleja, ktorý má liečivé účinky na celý chrbát a špeciálne na medzi stavcové platničky.

 

KAM ĎALEJ? - PREČÍTAJTE SI AJ...

 

ebook zadarmo