Klystír - očista hrubého čreva- 1. časť

26.10.2013 19:00

Článok bol publikovaný v mesačníku Vitalita. Uverejňujem tu jeho prepracovanejšiu verziu.

 

V dnešnej dobe sa detoxikácia čoraz viac presúva do popredia. Mnoho ľudí sa túži očistiť a byť ľahší. Jestvuje na to viacero spôsobov. Klystír v domácich podmienkach je veľmi jednoduchá a bezpečná procedúra. Umožní Vám viac spoznať svoje potreby a telo.

Lekári a dokonca aj odborníci na výživu odvádzajú ľudí od klystíru, pretože sa počas neho môžu zničiť pozitívne kolónie baktérií.

 

K tomu predkladám svoj názor- Telo samé vie oveľa lepšie ako naša myseľ /často ohraničená pochybnosťami a myšlienkami z médií/, čo je pre neho dobré. V prípade, že Vás článok zaujme a budete pri prevádzaní klystíru postupovať presne tak ako uvádzam, môžete si iba pomôcť. Toto tvrdím aj napriek tomu, že nie som lekár- no verím uzdravujúcej sile ľudského tela.

 

Očista hrubého čreva má blahodárny vplyv na kvalitu nášho vnútorného prostredia, čistotu krvi, zlepšenie trávenia. Pomáha odľahčeniu iných vylučovacích orgánov /pokožka, močový mechúr, pľúca/. Podporuje hojivé a regeneračné procesy, vytláča kolónie hnilobných baktérií a celkovo vylaďuje organizmus.

 

Klystír je metóda, kedy sa do hrubého čreva vpustí vhodný roztok a následne sa jednoduchými cvikmi a dýchaním, dostane do celého orgánu. Tekutina sa privedie ku všetkým jeho ohybom a pri správnom postupe dokonca očistíme aj celé slepé črevo, kde je pôvod väčšiny hnilobných baktérií.

 

klystýr, očista hrubého čreva

Prevencia - najväčší dar.

 

Pozrime sa ako žijú zvieratá v prírode. Nejedia umelú, či chemickú potravu, ale prijímajú jedlo len vtedy, keď sú hladné. Ide o zákon prežitia. Žiadne divé zviera nemaškrtí, ani netrpí nadváhou. Ich tráviaci trakt má preto dostatok času všetko dôkladne spracovať a keďže potrava je bohatá na vlákninu, nehrozí zápcha, hemoroidy, či podobné neduhy. Ich výkaly majú vždy rovnakú podobu. Ak by chovateľ králikov pri čistení kotercov videl, že v podstielke nie sú typické bobky, ihneď by prišiel na to, že jeho zverenci sú chorí. A v akej kvalite je ľudský tráviaci trakt? Všetci to dobre vieme.

 

Požívaním rafinovaných a umelo upravovaných potravín s fatálnym nedostatkom vlákniny sa ochabuje črevná peristaltika a potrava, pripravená na vylúčenie tam naďalej zostáva. Jedlo s dostatkom vlákniny konzumujeme v skutočne mizivom pomere. Zdravá stolica má byť bez väčšieho zápachu, svetlá a kašovitá. Mala by byť po každom väčšom jedle aj tri krát denne. Podobne ako u malého dieťaťa. Preto najväčšia prevencia proti akejkoľvek poruche hrubého čreva i chorobám vôbec, je striedma strava, kvalitný pitný režim, jedlo s vysokým obsahom vlákniny v čo možno najviac prírodnom zložení.

 

Vláknina ako čistič.

 

Vláknina je nestráviteľná buničina nachádzajúca sa v každej zelenine, ovocí, prírodných potravinách, obilninách, celozrnnej múke a v mnohých iných komponentoch. Mäso a mlieko ju takmer neobsahuje. Telo ju v črevách nestrávi, ale je to práve ona, ktorá posúva natráveninu ďalej a umožňuje rýchlejšiu peristaltiku-plynulejší pohyb. Metaforicky tak tvorí akúsi kefu, ktorá prirodzene čistí črevá. Urobte si malý test. Jeden deň jedzte iba bielu surovú kapustu. Ak ste predtým chodievali na vyprázdnenie len raz denne, či sa Vám stalo, že aj viac dní po sebe ste na toalete neboli, uvidíte veľký rozdiel. Vláknina v kapuste Vám veľmi dobre prečistí črevné steny a na toaletu pôjdete určite častejšie. Totiž aj keď denne prebieha pravidelné vyprázdňovanie čreva, aj naďalej v ňom ostáva veľa odpadu, ktorý sa správa toxicky a spôsobuje väčšinu chorôb. Až 80 % neduhov pochádza z otráveného organizmu, čo spôsobuje práve preplnené a choré hrubé črevo. Cez jeho steny prenikajú toxíny späť do krvi a tá je potom privádzaná do celého tela. Podobné problémy spôsobuje aj zapíjanie jedla, nevhodné kombinácie, málo pohybu, či strava na noc. Prevenčných postupov je mnoho a klystír sa javí ako výborné riešenie.

 

Veľké upratovanie...

 

Vždy po zmene stravy sa spúšťa aj očistná reakcia, ktorá má silný dopad na aktivitu hrubého čreva. Pripusťme, že sa náš jedálniček oživil kašou z vločiek, zeleninou. Začneme sa čistiť, ale... Keďže sme sa o svoje telo celý život hlbšie nestarali, nemôžeme čakať, že za mesiac budeme v poriadku. Na stenách hrubého čreva je veľa prichytených zbytkov, na ktoré často nestačí ani vláknina. Práve tie sú príčinou aj vyrážok, ekzémov, silného akné. Ak siahneme po mastičke a potrieme ňou dané miesto je možné, že aj zmizne, ale to sme nič neurobili, len sme smeti zamietli pod skriňu. A raz príde prievan a roznesie ich po celom dome... Nebudeme vedieť, čo skôr, či zatvoriť okno, alebo zobrať vysávač.

 

Klystír v praxi. Ako na to? Ukážeme si to v druhej časti článku...