Káva s mliekom. Prečo tak škodí?

10.05.2015 19:44

Káva s mliekom je u nás bežný nápoj. Mnoho ľudí si ju dáva hneď ráno po prebudení, alebo len tak v ich „kávovej chvíli“. No našťastie sa dostáva stále viac do povedomia vplyv vonkajších a vnútorných podnetov na naše psychické, telesné a duševné zdravie. Je však ešte mnoho situácií a aj potravín, ktoré nám bránia prežívať plný život. A práve o tomto je aj káva s mliekom.

 

Sú ľudia, ktorí majú problémy s kĺbmi, žlčníkom, lakťami, podlamujú sa im nohy, majú poruchy trávenia. Väčšinou na tieto neduhy berú lieky, ktoré niečo utlmia, no iné vynesú na svetlo, takže sú potrebné ďalšie lieky na nové utlmenie. Dostávame sa do začarovaného kruhu. Podstatou je prísť na príčinu, pomenovať ju a odstrániť. A na jej miesto dosadiť niečo, čo nám bude naozaj pomáhať.

Káva s mliekom, Gašparík, Peter, Cesta k sebe,

Kávová chvíľka...

 

Káva samo o sebe už podstatne odvodňuje telo a tým ho vysušuje. Ak už pijete kávu, lepšie je sa k nej stavať gurmánsky, pôžitkársky, než ako- „prosím Ťa urob mi kávu, lebo ma tu klepne“. V tomto prípade nie je káva degustáciou, ale akýmsi falošným východiskom, niečo ako pre fajčiara cigareta. Stávame sa otrokmi. Naše telo, myseľ a vôľu dokáže hravo ovládnuť šálka kávy, alebo dymiaca cigareta... Je preto rozdiel ak niekto pije kávu raz denne a spraví si na to chvíľu - a ak niekto vypije aj niekoľko šálok priemernej kvality, len aby si schladil nervy a upokojil sa. Nehovoriac o tom, že káva na našom trhu nemá potrebnú kvalitu a väčšina ľudí pije kávu bez potreby dozvedieť sa o jej kvalite a pôvode niečo viac. Dovolím si to porovnať s čiernym „kvalitným“ Pigi čajom. Je lepšie dať si raz denne skutočne kvalitný indický sypaný čaj Darjeeling z prvého zberu a urobiť si naň chvíľu, ako narýchlo v priebehu dňa popíjať Pigi čaj len preto, aby som si chladil hlavu a upokojil sa. Takýchto príkladov možno uviesť viacero. Ale poďme k jadru veci...

 

 

Prečo škodí káva s mliekom?

 

Káva s mliekom sa dostane do žalúdka, kde je kyslé prostredie. Keďže kombinácia kávy a mlieka vytvára kyslú reakciu, daný človek pociťuje v žalúdku príjemné uvoľnenie. No zo žalúdka prechádza do dvanástorníka, kde už je zásadité prostredie. Keďže spomínaná káva s mliekom vytvára kyslú reakciu- dvanástorník zareaguje v kŕči. Do dvanástorníka totiž ústia vývody z pankreasu /slinivky/ a žlčníka. Tieto sa vplyvom kyslej reakcie stiahnu a zabraňujú prívodu tráviacich prvkov do dvanástorníka a celého tenkého čreva, kde trávenie primárne prebieha.

 

  • Pankreas- Má dve dôležité funkcie. Vytvára tráviace enzýmy a uvoľňuje ich do dvanástorníka. Alfa-amylázu, trypsín a lipázu. Okrem toho reguluje hladinu cukru v krvi. Inzulín cukor znižuje a glukagón zvyšuje.
  • Žlčník- Tiež uvoľňuje žlč, ktorá zlepšuje a má vplyv na trávenie.

 

 

Možné následky pitia kávy s mliekom.

 

Oba orgány vyúsťujú vývodmi do spomínaného dvanástorníka. V okamihu kyslej reakcie spôsobenej napríklad kávou s mliekom sa tieto vývody dokážu kŕčovito stiahnuť a tráviace enzýmy so žlčou, sa do dvanástorníka nedostávajú. Kumulujú sa v oboch orgánoch. Opakovaním tohto javu môže dochádzať k destabilizácii pankreasu a žlčníka, napríklad vytváraním kameňov. Ďalším bodom je aj to, že týmto sa v pankrease a žlčníku zvyšuje energia. Dochádza k jej hromadeniu a nadbytku. Tým zákonite niekde v tele musí nastať úbytok energie, ktorá sa môže prejaviť bolesťami hlavy, krížovej oblasti, kolien a podobne.

Káva s mliekom, Gašparík, Peter, Cesta k sebe,

Keďže pankreas je veľmi úzko spojený so žalúdkom a slezinou, môžu sa objaviť bolesti brucha, alebo nepravidelné trávenie, vylučovanie. Znížená imunita u sleziny a plynatosť u pankreasu. Žlčník je prepojený s pečeňou. Tu vstupuje do hry hlavne meridián žlčníka, ktorý ak je v akejkoľvek nerovnováhe, prejavuje sa bolesťami-pichaním kolien z vonkajšej strany, migrénami, tlakmi v spánkovej oblasti hlavy, alebo hlavne bolesťami v bedrových kĺboch. Často sa napríklad podlamujú nohy. V nohách chýba energia, pretože je jej niekde inde príliš veľa /spomínaný pankreas a žlčník/. Nepriamo tento meridián pôsobí aj na lakte /aj keď cez lakte neprechádza/. Takže problémy s lakťami sú často z veľkej miery spôsobené nerovnováhou v žlčníku. Za Tenisovým lakťom, alebo Syndrómom karpálneho tunela, tiež môžeme hľadať nerovnováhu v žlčníku. Ak pijete kávu s mliekom a máte podobné príznaky, príčina môže veľmi úzko súvisieť práve s týmto.

 

Ľudia pijúci kávu s mliekom, môžu mať rôzne problémy, veľmi podobné vyššie uvedeným. Dokonca horšie sú na tom jedinci, ktorí kávu s mliekom pijú príležitostne ako jej pravidelní priaznivci. Iste si vieme predstaviť tento príklad- na bolesť hlavy si človek dá opakovanú „dávku“ kávy s mliekom na ukludnenie. Všetko sa iba posilňuje. Telo má svoju vlastnú pamäť a inteligenciu. Na dlhodobú konzumáciu kávy s mliekom môže reagovať bolesťou v kolenách až tak, že prichádza k zníženej mobilite.

 

Ak pijete kávu bez mlieka...

 

Má to iba akési menšie zlo. Tu je dobré si uvedomiť, čo to nášmu telu prináša? Ak ju pijete občas, príležitostne, napríklad na návšteve, ešte sa to dá. No ak denne, skúste o tom porozmýšľať a prehodnotiť.

 

Čo na záver?

 

Najlepšie je kávu s mliekom vôbec nepiť. Ak ju pijete a nedokážete sa jej vzdať, vyskúšajte ju aspoň obmedziť. Ak pijete iba kávu bez mlieka, no dáte si k nej zákusok, je to to isté. Pretože v zákusku je šľahačka, mlieko, takže pijete kávu s mliekom, iba v inej forme. Skúsme si uvedomiť, že káva s mliekom nie je nápoj, ktorý nám zaženie smäd, ale iba náhražka k tomu, aby sme sa cítili dobre. Istý únik od seba. Takýchto „únikov od seba“ je viacej. Káva s mliekom je iba jedným z nich. Je to v istom zmysle podobná legálna droga ako cigarety, hracie automaty, alkohol, porno a podobne. Pretože to, čo nám môže naozaj niečo dať, vnútorne nás upokojiť, naplniť a uspokojiť, vždy prichádza iba z nášho vnútra. Akékoľvek náhražky z vonkajšieho prostredia sú iba ilúziami hrajúcimi sa na niečo, čo nie sú. Najlepšie však na tom je, že výber je vždy iba na nás...

 

KAM ĎALEJ? - PREČÍTAJTE SI AJ...

 

ebook zadarmo