Kaša- matka naša -2.časť

03.11.2013 16:45

Vítam Vás pri pokračovaní článku o Kaši.  Zaujala Vás prvá časť článku? Výborne, tak poďme ďalej...

 

Čo by som nekúpil...

Nekupujte kaše v papierových krabiciach vystavených na najvyšších regáloch s načačkaným obalom. Sú predražené a navyše urobíte z nich neporovnateľne menej hotovej kaše ako z čistých vločiek. Tiež sa veľmi neoplatí kupovať rôzne bio vločky v malých baleniach, pretože sú tiež predražené a veľmi sa z toho množstva nenajete. Ďalej rôzne ochutené „musli“ v maličkom balení, kukuričné lupienky, guľôčky, mušličky, kolieska a iné výmysly. Sú vyrobené hlavne z kukuričnej múky a nemajú veľkú výživovú hodnotu. Zato vašu peňaženku prevetrajú...

 

Instantné kaše- Instantné kaše sú fajn, no aj tu treba experimentovať. Určite sa z nich najete menej ako z bežnej. No ak ste na cestách, a nemáte možnosť si na sporáku uvariť vločky na kašu, dobrá instantná kaša je výborná. Odporúčam hlavne pšeničnú. Z instantnej kukuričnej, alebo pšenovej /česky- jáhly/ sa tak nenajete. Dobrá je pšeničná instantná, ktorú kúpite tiež v Kauflande.

 

Prečo variť vločky vo vode?

Možno niektorí z Vás máte radi kašu pripravenú z mlieka. Ja osobne mlieko rád nemám, no kaša varená v mlieku, zbytočne zaťažuje trávenie. Upcháva črevá a tiež zahlieňuje. Prekysľuje. Naproti tomu vločky varené vo vode  sú ako už hotová kaša oveľa ľahšie stráviteľné, rýchlo sa v žalúdku spracujú. Takéto jedlo spĺňa aj štatút delenej stravy. Kaša varená v mlieku môže o delenej strave iba snívať... Ak však cítite a chcete, uvarte si kašu z mlieka, je to na Vás.

kaša

  • Návod na prípravu kaše z vločiek.

Veľmi jednoduché. Vychádzame z poznatku, že kaša je dosť sýta a aj z malého množstva vločiek si pripravíte dostatočné množstvo jedla. Obecne platí pomer- 1:2. teda 1.diel vločiek a 2.diely vody. Do menšieho pohára si nasypete vločky doplna. Vsypete ich do malej rajničky, hrnčeka, kde budete kašu variť. Zalejete vločky dvomi plnými pohármi studenej vody. Ak ste dali plný pohár vločiek, dáte dva plné poháre vody. Ak polovičku pohára vločiek, dáte len jeden celý pohár vody. Je to ľahké. Ja ešte pridávam trochu vody vždy naviac, tak polovičku tretiny pohára. Varíte vločky a občas premiešate. Uvarenie kaše z takéhoto množstva vločiek trvá asi 3-4 minúty. Ak varíte zo spomínaných „nasekaných-jemných“ vločiek /na obale to máte vždy napísané/, varenie vločiek je veľmi krátke a  treba ju často miešať, lebo Vám príliš zhustne a prihorí.

 

Ak začne trochu hustnúť, miešajte ju a... teraz je treba vystihnúť moment, kedy je „tak akurát“. Aby nebola ani príliš riedka, ani veľmi hustá. Ak sa vám zdá riedka, varte ju ešte o niečo dlhšie, ale lepšie je ju vypnúť a zahustiť ďalšími surovinami o ktorých bude teraz reč. Ak je hustá- vypnite ju a do hotovej kaše, ktorú už máte na tanieri dolejte trochu teplého čaju, alebo vody.

 

Lepšie je urobiť kašu viac redšiu /ale zase nie úplne riedku/, pretože do kaše ideme ešte pridávať suroviny, ktoré ju ešte viac zhustia. Toto je dôvod, prečo nevariť kašu hustú ako betón, pretože takúto už neopravíte aj keď do nej nalejete čaj, či vodu. Stále bude hustá a nebude Vám chutiť. Takže tak akurát.

 

  • Návod na prípravu kaše z krupice.

Na tejto stránke je už pomerne starý kratší článok o tom ako pripraviť kašu zo špaldovej krupice.

 

Čo ešte pridáme do našej kaše?

Na tanieri máte teplú kašu z vločiek. Čo ďalej? Takáto by Vám asi nechutila, aj keď samotné uvarené vločky majú dobrú chuť. No my si ju ešte prizdobíme. Zvýšime tým jej funkčné a výživové vlastnosti. Samozrejme zlepšíme aj chuť. Do uvarenej kaše môžeme dať, ovocie, jablko, mandarínku, hrušku, čerstvé bobuľky hrozna /to odporúčam- chutí vynikajúco/, akékoľvek ovocie, ktoré máte radi si tam nakrájajte. No ešte predtým nasypte do vašej kaše trochu sušených pšeničných klíčkov a otrúb. Sušené klíčky a otruby kúpite tiež v Kauflande, alebo v predajniach zdravej výživy. Zlepšia kaši chuť a výživovú hodnotu. My pridávame aj čerstvo namleté ľanové a sezamové semiačka. Musia byť namleté, inak ich telo nevyužije. Ak kaša trošku vychladne, pridajte do nej med podľa chuti, mletú škoricu, mletý zázvor, alebo ešte lepšie kvalitné perníkové korenie. Všetko to bude vábivo voňať. V Lidli, Kauflande sa dajú kúpiť aj veľké balenia ochutených a neochutených zmesí vločiek. Ochutené majú asi 750.gramov a sú s čokoládou, orechami a podobne. Tie si tiež do kaše môžete pridať, sú chrumkavé a chutné. No ešte lepšie sú neochutené. Dostať ich v 1000.gramovom balení- kde nájdete spolu pšeničné, ražné, ovsené vločky, semiačka ľanu, sezamu, lieskovce, kúsky sušeného ovocia, hrozienka. Tieto celé vločky si primerane vsypte do kaše a zamiešajte. Ak máte už teraz Vašu kasu hustú /a ona zhustne ak tam pridáte tieto prísady/, prilejte do nej trochu teplého čaju alebo vody. A môžete jesť.

 

Pár mojich tipov.

  • pri varení kaše majte na pamäti, že ju varíte, neodbiehajte preč, nebuďte dlho v kúpeľmi, na WC, lebo sa zabudnete a kaša sa uvarí veľmi rýchlo- prihorí vám a urobí sa z nej veľmi hustá hmota, ktorá už vôbec nie je tak chutná...
  •  kašu jedzte podľa možností vždy teplú. Ak vychladne už nemá tú silu. Pamätajte, že je sýta... Takže ak ste začiatočník, radšej si jej uvarte menej  ako viac.
  • toto nie je klasická krupičná kaša. Ale silné, hutné a výživné jedlo, ktoré Vám zabezpečí naozaj veľa energie. Je to dôležité jedlo. Po tejto kaši už nebudete mať chuť „si ešte niečo dať“- budete radi ak ju celú ešte teplú zjete...
  • ak máte pocit, že je kaša málo sladká, radšej do nej pridajte med, sušené ovocie ako rafinovaný cukor. Pridať do takejto kvalitnej kaše rafinovaný cukor je ako vybudovať si pekné prírodné jazierko s rybami, žabami, rastlinami...-  a aby tá voda bola ešte priezračnejšia šprtnúť do nej trochu chlóru a domestos-u....
  • kašu si môžete upravovať podľa ľubovôle. Dochucovať, používať iné vločky, prísady. Experimentujte. Jej príprava je výsostne rýchla, ľahká, finančne zvládnuteľná a výživovo bohatá.
  • ak idete skoro ráno do práce, pripravte si ľahkú ovsenú kašu a do obeda nebudete mať potrebu jesť umelé croissanty, napolitánky, či iné lákadlá...
  • osoby, ktoré sa stravujú, alebo stravovali viac-menej klasicky, /rezeň, knedľa, biely chleba, hranolky, hamburgery, kola, káva, / a chcú skúsiť kašu z vločiek- určite robíte správny krok. No ak máte viac zanesené telo je možné, že Vám kaša bude chutiť mdlo... A ak ju aj zjete, pár krát Vás možno preženie na záchod. Vytrvajte však a ubezpečujem Vás, že kaša mdlo nechutí, ale to iba Vaše chuťové poháriky na jazyku sú omámené glutamanom, chemickými látkami, ktoré tak „krásne voňajú“... a že ak vytrváte zachránite Vaše chuťové poháriky a možno aj niečo viac...

 

Dôležité.

Kaša ako každé jedlo, ktoré jeme si zaslúži našu úctu. Jedlo je dar Matky Zeme. Jedlo tu nie je len tak. Je to dar pre nás. Živí nás a dodáva nám energiu. Preto buďme vďační za každé sústo, pretože na tejto planéte jedlo nie je samozrejmosťou. Buďme vďační a v tichej vlastnej modlitbe, rozjímaní, pozastavení sa nad jedlom v duchu, alebo nahlas vždy poďakujme. Môžete ďakovať komu len chcete, no poďakovanie Stvoriteľovi a Matke Zemi zvýši energiu Vašej kaše mnohonásobne... Tým do nej pridáte prísadu najdôležitejšiu- vďačnosť a pokoru.

 

Pozrite si aj: