Čo môžeme urobiť pre seba ráno?

26.10.2013 18:39

Čo všetko môžeme urobiť pre seba ráno? Čo sa v ráne skrýva? Aké ma čaro a moc? Aké techniky na odomknutie našich vnútier nám ráno poskytuje? Ak mu dovolíme, aby do nás preniklo, pomôže nám vyladiť sa. Získame tak v sebe ďalšie schody po ktorých môžeme stúpať do seba. A čo je dôležité-   byť tak nápomocní aj svojmu okoliu a celému svetu.

 

Čo znamená Ráno?

Najprv si slovo „ráno“ predstavme ako skladačku. Skladá sa z RA a NO. Ra znamená po staroslovansky Svetlo. /slovo RA, má však oveľa, oveľa starší dátum vzniku.../ Teda všetky slová obsahujúce RA, nesú v sebe Svetlo. Ďalej NO. Prirodzený zápor. To mení pojem RA v slove „ráno“ na - „ešte svetlo nie je“. Teda môžeme význam slova „ráno“ definovať ako stav keď ešte nie je svetlo, alebo svitá. Skúsme si ešte ďalší príklad. Slovko-„Nora“. Môže to byť meno, no najlepšie vystihuje práve skrýšu líšky, alebo zajaca. Klasická nora- skrýša. Tu obsah slova tvorí NO a RA. Znamená, že- “tu svetlo nie je“. A skutočne v nore je svetla málo...

 

Prečo sú rána a večery iné?

Ráno je iná energia. Večer tiež iná. Mnohí hudobníci, spisovatelia tvoria hlavne ráno a v noci. Človek si najlepšie oddýchne večer. Ráno nám plodí novú skúsenosť.

 

Ráno. Tu i Tam.

V ňom sa stretám.

Na poliach zem rodná

Bažant vŕta studňu do neba.

V ňom Ťa stretám...

Srdcom idem, plyniem niekam...

 

Prebudenie...

Vtáci sa prebúdzajú. Nad poliami je hmla. Slnko oplodňuje placho zem. Je ticho. Príroda by bola takáto stále. Stále pokojná aj cez deň. No naše myšlienky dosahujú mnohých rozmerov. Každý z nás ich vyšleme do vesmíru tisícky za jeden deň. Tieto myšlienky pokiaľ sú ťažké, zahusťujú atmosféru a deň sa nám zdá uponáhľaný. Ľudovo povedané- cítiť to vo vzduchu. Všimnite si ale soboty a nedele. Je oveľa väčší pokoj aj cez obed. Ľudia sú viac uvoľnenejší, spokojnejší. V nedeľu poobede  je cítiť aj inú energiu vzduchu. Je kľud. Aspoň oveľa väčší ako cez pracovný deň. Znamená to, že myšlienky ľudí nie sú tak orientované na prácu, ale na oddych. Tieto myšlienky vstupujú do vzduchu a vracajú sa k nám. Preto je cítiť v tieto dni väčší kľud. Ak by ste boli v lese týždeň sami, nezbadali by ste ktorý je deň. Les je tichý či je štvrtok, či nedeľa. dubáka a dva slimákyTo len my ľudia určujeme aký deň budeme mať a čo nás bude v ňom zrkadliť. Teraz lepšie pochopíme aj atmosféru rána a večera. Oba tieto časy dňa sú akýmsi predelom medzi pomysleným pracovným dňom a dňom oddychu. Ráno je oddych. Ľudia ešte spia a tak nevysielajú mnoho myšlienok. Vzduch je odľahčený.

 

Ak si vyjdeme skoro ráno na prechádzku, sme osviežení. Cítime silný vzduch, ticho a pokoj. Na obed sa to zmení. My, ľudia už húfne posielame negatívne myšlienky ako na bežiacom páse. Strážme preto naše myšlienky. Preto je deň taký uponáhľaný, alebo aspoň úplne iný ako ráno. Večer je  podobný ránu. Ľudia sa upokoja, prídu z práce, uvoľnia sa. Sú so svojimi blízkymi. Prestávajú myslieť hekticky a ich myšlienky sú pokojnejšie. No a v noci už spíme. Snívame, pohybujeme sa v myšlienkových svetoch. V spánku nevysielame tak stresujúce myšlienky. Vzduch je preto silnejší, odľahčený.

 

Čo možno robiť pre seba ráno?

Preto je ráno a večer veľmi vhodným časom k začiatku čohokoľvek. Možno Vám pomôže pár praktických skúseností ako najlepšie  využiť ráno. Samozrejme je viacero spôsobov a každý človek uprednostňuje čosi iné. Ponúkam Vám teda môj pohľad aj keď určite netvrdím, že je najlepší. Veď sa stále učíme.

 

Vstávame... a dýchame.

Skúste vstať okolo siedmej hodiny. Ešte v posteli sa snažte spomenúť si na Vaše sny počas noci. Snažte sa v nich nájsť isté súvislosti s Vaším životom. Mnohé odkazy sú nám posúvané práve cez sny. Vyjdite zo spálne a nech je akékoľvek počasie, choďte von. Aspoň na pár minút.  Buď do záhrady, alebo na balkón. Nadýchnite sa z plných pľúc ranného studeného vzduchu. Dýchajte. Naplno. Nosom nádych, ústami výdych. Všetok zbytkový neokysličený vzduch z noci, vyplavíte zo seba. Hlbokým dýchaním prispievate aj k lepšiemu metabolizmu a prebúdzate hrubé črevo. Pretože pľúca sú spojené s hrubým črevom. Oživíte celý organizmus. Takto dýchajte ako dlho to budete cítiť. Môžete si predstavovať ako nasávate do seba všetku silu rána, celý pokoj jeho času a ako sa vo Vás nadýchnutý čerstvý vzduch mení na silnú energiu. Tento vzduch oživuje  a prebúdza Vaše telo a dušu. Prečo je taký silný, to som spomínal vyššie. Môžete si napríklad aj zaspievať, pohmkávať melódiu. To aké budete mať ránom veľmi ovplyvní aj Váš celý deň.

 

Umývame sa...

Potom si choďte umyť zuby a určite použite aj stierku na jazyk. Zotriete si tak z jeho povrchu odumreté bunky, toxíny, ktoré telo počas noci vylúčilo. Všimnite si, že ráno máte akýsi belší jazyk. Zotierajte si pravidelne ráno a večer tento povlak.  Keď máte ústa čisté, zohrejte si teplý čaj. Najlepšie bylinkový, sypaný. Po precedení si sadnite na pohodlné miesto a teplú šálku čaju držte v rukách. Teplo z čaju pôsobí na reflexné zóny v dlaniach a upokojuje Vaše telo a myseľ. Napite sa teplého čaju a pohrúžte sa do seba.... Môžete si pustiť aj pokojnú hudbu.

príroda

Môžeme sa poďakovať... Spájať...

Je správne začať modlitbou, poďakovaním za nový deň. Skúste v sebe vycítiť Ticho. Orientujte sa na Vaše srdce. Môžete si naň i priložiť ruku. Alebo si pomôcť otázkami- Čo mi chceš dnes povedať? Si šťastné srdiečko moje?- Môžete sa spýtať aby Vám bolo ukázané čo sa spája s Vaším srdcom, alebo aký obraz predstavuje, symbolizuje Vaše srdce práve teraz. Ak sa Vám ukáže akýkoľvek obraz, bude to vždy to, čo Vás reprezentuje. Chce Vám niečo povedať. Pracujte s týmito obrazom, tvorte. Pýtajte sa Vašich sprievodcov, čo môžete zmeniť, ako to môžete urobiť a sledujte všetky záchvevy, farby, emócie, vnuknutia. Stačí sa len spýtať. Netreba sa stať budhistickým mníchom. Oni sú stále s Vami, obráťte sa na nich. Len tak Vám môžu pomôcť- ak o ňu požiadate. Snažte sa dýchať cez Vaše srdce. Presmerujte svoju pozornosť na dýchanie a pohybom hrudníka si predstavujte ako Vaše srdce dýcha. Ono skutočne dýchať začne... Nadychujte sa do hrudníka, všímajte si ako stúpa  a klesá. Vaše srdce sa rozvíja a rastie. Ak cítite v sebe emócie a chce sa Vám plakať, vyplačte ich. Dajte im voľný priestor. Je to očistná cesta. Teraz ste sami so sebou. Naša myseľ je čistá najviac ráno a takéto cvičenia, alebo pobyt so sebou a svojím srdcom, Vás veľmi naplní. Keďže je to prvý okamih dňa, Vaše podvedomie si ho zapamätá najlepšie. Z tohto môžeme stavať. Aj keď prežijete zvyšok dňa v škole, práci, tento okamih Vám nik nezoberie. Tým rastieme. Nenapájame sa na vonkajšie zdroje ako televízia, rozhlas, reklamy, rýchly zhon. Ale pokojne vstávame a ideme ráno do seba. Upokojíme sa, vnímame seba,  svoje srdce. To je veľký dar. Medzitým si chlípeme teplý čaj, ktorý tu nespomínam len tak.

 

Teplý čaj- teplý čas srdca.

Teplo otvára a chlad zatvára. Naše telo, keďže v noci vydýchalo časť našej vody cez pľúca a pokožku, potrebuje zavodniť. Nepotrebuje hneď jesť. Preto nejedzme hneď ráno, telo vydrží. Telo potrebuje piť. Ak mu dáte studený nápoj, urobíte s Vašimi vnútornými orgánmi asi toto: Spíte, alebo sa prebúdzate a niekto Vás obleje studenou vodou. Čo urobíte? Podľa mňa sa nahneváte a stiahnete sa. Začnete byť mrzutí, pretože to bol pre Vás šok. A zase je to prvotný signál, ktorý si telo zapamätá tým, že spomalí činnosť trávenia a metabolizmu. Čo sa stane ak si dáte ráno teplý čaj? Vaše vnútorné orgány sa otvoria. Naplnia sa totiž teplom, ktoré otvára a rozširuje. Ak si dáte takýto čaj medzi 5-tou a 9-tou hodinou, povzbudíte priamo hrubé črevo a žalúdok. Vyprázdňovanie s trávením. Naštartujete seba. Telo sa zavodní a k ospalým bunkám, ktoré v noci minuli vodu, sa táto privedie z Vášho teplého čaju. Samozrejme čarovná moc byliniek tu tiež zohrá svoju úlohu. Čaj určite pite bez cukru. Na kávu a mlieko radšej zabudnime... Môžete cítiť nutkanie na stolicu, alebo pohyby čriev. To je dobrý znak. Treba vykonať čo treba... Ak máte problémy s vyprázdňovaním, trpíte zápchou, či slabšie trávenie, vyskúšajte. Určite sa Vám polepší.

 

Slnko v nás...

Teraz si opäť sadnite a zo svojho srdca sa presuňme na solar plexus. Teda miesto nad naším pupkom. Tu sídli centrum energie, naše vyjadrovanie, presadzovanie. Ak ste človek príliš dominantný a impulzívny, určite toto cvičenie zatiaľ nerobte. Pracujte hlavne na srdci. Potom môžete prejsť aj na solar. Ak ste človek vyrovnanejší, skúste si na toto miesto priložiť ruky a cítiť ako tam vstupuje slnečné žiarenie. Slnko vo Vašej slnečnej pleteni si kľudne predstavujte a pestujte si ho tam. S láskou a vďakou. Bude vás chrániť a vždy Vám bude pomáhať. Bude Vám pripomínať, že ste zo svetla a že každý z nás je zo svetla. Tým ľahšie pochopíte  a precítite, budete si vážiť iných -aj seba... Počas dňa presúvajte vedome pozornosť na Vaše srdce a solar. Vnímajte ich, komunikujte s nimi.  Riaďte sa však srdcom. Vytvárajte si most medzi srdcom a mysľou. Solar Vám môže pomôcť presadiť sa, ale môže Vás i veľmi ovládať. Všetko s mierou.

 

Takéto sedenie môže trvať štvrť, polhodinku. Je to na Vás ako dlho budete cítiť, venovať sa týmto oblastiam. Potom by bolo fajn začať cvičiť. Mne najlepšie vyhovuje jogínsky Pozdrav Slnka, ale každý z nás má iné potreby a chute. Je dobré telo osviežiť a natiahnuť, pretepliť. Oživiť dráhy orgánov-meridiány.  Tiež sa dobre vydýchať. Pri cvičení si trošku otvorte okno ak je zimný čas a v lete najlepšie cvičte pri otvorenom okne, alebo vonku na lúke, bosí. Počas cvičenia si môžete upíjať teplý čaj. Urobí to s Vašim telom zázraky.

 

Voda, vodenka...

Keď sa spotíte, dajte si rannú sprchu. O rannej striedavej sprche som už písal viac krát, tak to len zhrniem. Vyrovnáva elektrostatický náboj v tele, čistí a vylaďuje telo. Zmýva zvyšky energií, ktoré sme nachytali cez noc, alebo ich naša duša priniesla z iných úrovní počas sna. Najprv si dajte teplú vodu a potom studenú. Teplú majte tak tri krát dlhšie ako studenú. Opakujte dva-tri krát a zakončite sprchu studenou vodou. Pocítite ako studená posiluje Vaše telo. Studená voda zatvorí Vaše póry, ktoré otvorila teplá. Tým Vás ochráni pred energetickými vplyvmi okolia a iných ľudí. Zocelíte sa. Tiež sa Vám zlepší aj imunita. Prestane vám byť tak zima. Pri sprchovaní používajte mydlo, alebo sprchový gél len výnimočne. Ak ste príliš sles a vodapotený, alebo ťažko pracujete, tak hej, ale ak ste sa veľa nespotili, alebo sa cítite čistý, nepoužívajte žiadne takéto veci. Stačí čistá voda.  Po sprche sa natrite olejom. Najlepší je prírodný olej, ako olivový, sezamový, tekvicový, ľanový. My používame hlavne náš doma vyrobený ľubovníkový, kde olivový olej už je a ľubovník veľmi dobre pôsobí na zdravie pokožky a orgánov.

 

Pri mojej práci maséra mám často na stole ľudí, ktorí majú úplne vysušenú pokožku, alebo vôbec nevedia, že je dobré používať miesto chemických telových mliek obyčajné prírodné za studena lisované oleje. Natrite si teda celé telo od tváre po chodidlá. Urobte si s palcami masáž chodidiel. Len prejdite silnejšie palcami cez chodidlo a okamžite ucítite príliv energie. Ak používate ľubovníkový olej, dávajte si ho aj na krížovú oblasť a všetky stavce na chrbtici, kde sami dosiahnete. Tiež na kĺby, slabiny, všade. Keď skončíte, môžete si ešte dlaňami premasírovať uši. Klasickým pošúchaním v rýchlom tempe ucítite teplo. Sú tu reflexné zóny tela, takže klasickým pošúchaním uší si zaktivujete všetko vo Vás. Potom vyjdite z kúpeľne a najedzte sa. Najlepšia je ovsená kaša, alebo niečo z obilnín. Prípadne celozrné pečivo s rastlinnou nátierkou, fotu a zeleninou.

 

Rozvidnieva sa...

Ako som už povedal na začiatku. Netvrdím, že tento postup je to najlepšie, no chcel som už dlhšie napísať takýto vstup k ránu  a článok o tejto téme. Všetko sú to moje skúsenosti. Viem, že každý z nás má aj povinnosti. Niekto nemôže vstávať o siedmej, pretože vstáva o tretej ráno do práce. Iný má malé dieťa, ktoré treba opatriť. Preto netvrdím, že treba sa podľa tohto článku riadiť každé ráno. No v živote každého človeka sú dni, keď má na seba viac času a má pokojnejší program. Vtedy  cítim, že ak začneme deň takto, výrazne sa môžeme naplniť pokojom a cítením samého ku sebe. Precítime seba, priblížime sa viac k svojmu vnútru, zvnútorníme sa. A s takýmto základom môžeme potom vykonávať bežné práce počas dňa. Ale ten základ, stavebný kameň už máme v sebe. Kľudne si tento ranný proces usporiadajte podľa Vás. Môže trvať odlišne dlho, tak ako to cítite. Doplňte si ho, vynechajte niečo.  Práca na sebe je dôležitá, pretože ak sme my sami v pohode, len vtedy môžeme pomáhať iným. A vtedy už našou prítomnosťou budeme môcť byť aj príkladom pre iných. Už len tým, že budeme vyrovnaní. Druhí ľudia to z nás budú cítiť a prirodzene sa budú napájať na naše energie aj ich vyrovnanosťou. Takto môžeme tým, že pomôžeme najprv sebe, pomáhať iným a aj celej Zemi. Veď všetci sme z jedného zdroja a všetci sme spojení...

 

Pozrite si aj ďaľšie skvelé články: